Винуватий Міккі Маус

26.01.2016

Президент Петро Порошенко твердо вірить у те, що «повернення українського суверенітету на Донбас має відбутися у 2016 році». На його думку, відбутися це має дипломатичним, а не військовим шляхом. Президент додає, що падіння курсу російського рубля — це «ціна, яку платить агресор за безвідповідальні дії».

«У 2016 році Росія має виконати усі пункти Мінських угод і це є єдиною підставою для послаблення санкцій, — заявляє глава держави. — Я робитиму все, щоб повернути територіальну цілісність, суверенітет України — спочатку на Донбас, потім у Крим. І «заморозити» цей конфлікт не дам. Бо успішних прикладів повернення «заморожених» територій до складу країни немає».

При цьому Президент України закликає політиків працювати над законодавчим забезпеченням процесу децентралізації. За його словами, друге читання конституційних змін щодо децентралізації «має відбуватися на фоні очевидного і вирішального прогресу в здійсненні пунктів Мінських угод, які мали бути виконані до кінця 2016 року». «Має бути припинення вогню і повна тиша, звільнення заручників, допуск ОБСЄ, виведення російських регулярних військ, найманців та бойової техніки за межі України, проведення виборів відповідно до українського законодавства, з дотриманням стандартів ОБСЄ», — учергове зазначив Порошенко.

До речі, Росія ще навіть не планує виводити власні окупаційні війська з Донбасу. За даними керівника Антитерористичного центру при СБУ Віталія Малікова, на окупованих територіях наразі перебуває близько 8,5 тисячi кадрових військових ЗС РФ. За його словами, кількість російських військових на Донбасі приблизна, оскільки вони «заходять і виходять на ротаційній основі».

«Росіяни створюють там парамілітарні об’єднання, військові підрозділи на зразок російської армії. До вже укомплектованих підрозділів призначені куратори, практично всі командири там — росіяни», — пояснює пан Маліков.

У Головному управлінні розвідки Міноборони додають, що Росія продовжує незаконне забезпечення бойовиків військовою технікою, пально-мастильними матеріалами та боєприпасами. Так, днями до залізничних станцій Іловайськ та Харцизьк прибули відповідні військові ешелони.

За таких обставин не дивно, що ватажки фейкових «ДНР» і «ЛНР» продовжують нахабніти. Зокрема, лідер донецьких терористів Олександр Захарченко днями заявив, що згідно з Мінськими угодами, на Донбасі мають відбутися вибори, але «як би Україна не намагалася, на них не буде представників будь-яких українських партій». Мовляв, бойовики планують провести вибори згідно зі своїми вигаданими законами неіснуючої «республіки».

Тобто фактично самозванець Захарченко відмовився виконувати Мінські угоди. Зрозуміло, що такі заяви колишній продавець курятини зробив за вказівкою своїх господарів iз Кремля. Інший «перл» від Захарченка, до якого він додумався самотужки: причинами падіння моральності є спроби самостійної України роками виховувати донеччан на засадах чужої ідеології, символами якої є... «Coca-Cola», Міккі Маус, джинси і Playboy. Але Захарченко обіцяє, що відтепер над моральністю суспільства працюватиме влада і церква.

Утім у Захарченка може й не вистачити часу на виховання донеччан. За інформацією джерел видання «Дзеркало тижня», Кремль може замінити ватажків «ДНР» і «ЛНР» менш одіозними фігурами, які формально будуть «тягнути» на роль нових символів «мирного врегулювання». І навіть почав неформальні переговори з країнами Заходу з цього приводу.

«Збереження Захарченка і Плотницького робить картинку «мирної реінтеграції» ОРДЛО неправдоподібною. Це розуміють не лише в Києві, а й на Заході. Це, здається, почали розуміти і в Москві», — йдеться у публікації. — У разі позитивного вирішення питання виборів на окупованих територіях і визнання їх Києвом, від імені Путіна Захарченка й Плотницького «дуже ввічливо» попросять залишити свої посади добровільно. Можливо, в обмін на посади в РФ. Можливо, під загрозою фізичного усунення. Замість них з’являться в.о., байдуже які, у кожному разі — менш одіозні і, по можливості, респектабельні».

ДО РЕЧІ

Командувач збройних сил НАТО у Європі генерал Брідлав заявляє про посилення напруження на сході України. Загострення ситуації визнають і в штабі АТО. Із цим погоджуються і представники місії ОБСЄ, які закликають сили АТО і бойовиків припинити наближення до лінії розмежування, яке відбувається останнім часом.

«За останні кілька місяців ми побачили тенденцію — передислокацію позицій ближче одна до одної, — каже перший заступник глави СММ ОБСЄ в Україні Олександр Хуг. — Я кажу не про «сіру» зону. Вони пересувають своє обладнання в спірні зони. Вони просуваються ближче до лінії зіткнення, і ті позиції, які раніше залишалися незайнятими, тепер займаються».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>