І «Танк» українця

21.01.2016
І «Танк» українця

Берлінале-2016 відкриватимуть фільмом братів Ітана та Джоела Коенів «Хай живе Цезар!».

Берлінський міжнародний, або просто Берлінале традиційно входить до трійки (поруч Канн і Венеції) найпрестижніших кінофестивалів світу. Не всім, щоправда, така вершина вертикалі подобається, але ж маємо те, що маємо. Цьогоріч він проходитиме вiд 11-го до 21 лютого.

 

У фестивальній програмі і великий конкурс повнометражних фільмів (усі є світовими прем’єрами), і конкурс короткометражних стрічок (колись серед його переможців був наш Степан Коваль із анімаційною «Йшов трамвай № 9»), і престижні «Панорама» й «Форум» (тут зазвичай виставляють пошукові, ба навіть експериментальні картини, хоча таких у світі нині замало), і... і ще чимало чого — фестиваль справді великий і надпотужний. Який, до речі, виховав свого глядача — замало не стовідсоткова завантаженість залів (а їх кілька десятків) і величезні черги до кас промовляють про це щораз ефектніше та ефективніше.

Чи буде нині у програмі Берлінале щось українське (чи хоча б про Україну)? Так. Скажімо, в «Документальній панорамі» є фільм «Маріуполіс» Мантаса Кведаравічюса, спільне виробництво Литви, Греції, Франції та України. Цей режисер кілька років тому дебютував стрічкою «Барзах» про події в Чечні. У новій картині йдеться про Маріуполь і ті загрози для його життя, які нависають над мешканцями міста нині. Зйомки велися упродовж весни й осені 2015-го в Маріуполі, Широкиному і Сартані.

У програмі «Покоління+» буде представлено українську стрічку Sensiz («Без Тебе») Нарімана Алієва (до речі, учень кінорежисера Олега Фіалка). Історія кримськотатарської сім’ї з непрофесійними акторами в головних ролях. Що ж, цікаво.

Працюватиме й великий кіноринок. Зокрема, такий його сегмент як Berlinale Co-Production Market. Його організатори назвали  36 проектів, що потрапили до програми, серед них і проект ігрової стрічки «Танк» українця Максима Ксьонди. Про підлітка з неблагополучної сім’ї, котрий знаходить... танк. І вирішує на ньому заробити, аби круто змінити русло своєї долі... Цей проект уже переміг у відповідному конкурсі минулорічного Одеського кінофестивалю. Тепер є шанс викликати зацікавленість продюсерів — як німецьких, так і з інших країв і країн. Учимося збирати гроші на проекти, процес сам по собі і повчальний, і для діла корисний.

Ну а сам фестиваль буде відкрито фільмом знаменитих американців братів Коенів «Хай живе Цезар!». У Берліні вже бували стрічки Коенів — «Великий Лебовськи» 1998 року, а «Залізна хватка» відкривала Берлінале в 2011-му. Директор фестивалю Дітер Косслік щиро тішиться з такого вибору: «Це ідеальний початок для Берлінале 2016 року». Ідеальний ще й тому, що іронія та гумор незмінно присутні в палітрі американців, а Коссліку їсти не давай, аби тільки був привід для сміху — веселий такий чоловік. Фільм оповідає про останні роки золотої доби Голлівуду. У головних ролях — суперзірки Джордж Клуні, Ральф Файнс, Скарлет Йохансон, Тільда Суїнтон та інші. Це світова прем’єра. Жодних сумнівів — картина буде і в українському прокаті.

Серед учасників великого конкурсу фільми «Дракон іде!» іранця Мані Хагігі, «Комуна» відомого данця Томаса Віінтерберга (про поселення молоді у 1970-ті), «Листи з війни» португальця Іво Феррейри, «Море у вогні» італійця Джанфранко Россі (про біженців, що прибувають в Італію; гарячий, актуальний матеріал), «Сполучені штати любові» поляка Томаша Василівского, «Коли тобі 17» француза Андре Тішине, «Смерть у Сараєво» боснійця Даніса Тановича, франко-німецький «Образ майбутнього» Мії Хансен-Лув з Ізабель Юппер у головній ролі...

Про інших учасників конкурсної програми вже у наступній публікації. На завершення скажу, що продовжить роботу і програма Berlinale Talents, куди нині запрошено 300 молодих людей, у роботах яких відбірники помітили іскру Божу. Поки не знаю, чи є серед них українці. Сподіваюсь, що так.