Меркель змиє мігрантською хвилею?

19.01.2016
Меркель змиє мігрантською хвилею?

До Європи прибувають і прибувають мігранти.

Ще у грудні 2015 року правлячий у Німеччині Християнсько-демократичний союз (ХДС) підтримував Меркель із майже «радянською» одностайністю. На з’їзді партії політика канцлерки щодо біженців викликала десятихвилинні оплески. Але після подій у Кельні в партії формується спротив, пише «Німецька хвиля».

Незвані гості мільйонами

Узимку в політичному Берліні мали розробити план політичного, організаційного та правового врегулювання проблеми масивного напливу біженців. За задумом політиків, зимою кількість новоприбулих мігрантів не мала перевищувати 10 тисяч осіб на день. Тим часом щодня до Німеччини прибувають лише три тисячі біженців через Баварію, але в підсумку на місяць виходить близько 100 тисяч осіб на додачу до вже прибулого у 2015 році 1,1 мільйона. Якщо помножити ці цифри, врахувавши зростання напливу в майбутньому, то до кінця року вийде значно більше мільйона нових біженців. Реальною видається цифра у три мільйони.

Такі чи подібні підрахунки роблять не лише звичайні громадяни Німеччини. Рахують і в лавах партії Меркель ХДС. Серед звичайних членів партії панує «підпільний» настрій, визнав голова об’єднання представників середньої класу в ХДС Карстен Ліннеманн. А в самій фракції, тобто у лавах тих, хто провадить щоденну політичну війну в інтересах Меркель, уже поширюються настрої, близькі до путчу. Супротивники Меркель є не лише в опозиції, а й у її власному таборі. Криза біженців призводить до відкритих суперечок у лавах прибічників Меркель.

Колишній глава уряду Баварії, екс-глава Християнсько-соціального союзу (ХСС) та колишній близький союзник Меркель по «великій коаліції» Едмунд Штойбер обвинуватив канцлера в тому, що вона своєю міграційною політикою «нищить Європу», оскільки прийняте нею одноосібно у вересні минулого року рішення про відкриття кордону для біженців було великою помилкою і спричинило гостру кризу в ЄС. «Як і Хорст Зеєхофер (теперішній прем’єр Баварії. — Ред.), я вважаю, що відкриття кордону було великою помилкою. Це рішення спричинило абсолютну європейську кризу», — сказав Штойбер в інтерв’ю, яке з’явилося вчора в газеті «Зюддойче Цайтунг». «Ми визначили цю проблему, не запитуючи інші європейські уряди, як загальноєвропейську проблему, відкрили кордони і стали вимагати визначення квот прийому біженців іншими країнами, що наші європейські партнери рішуче відкинули», — сказав Штойбер. На його думку, уряд Меркель «поставив інші європейські країн перед доконаним фактом». «Але інші не хочуть йти нашим шляхом», — констатував Штойбер. «Потрібен план «Б». Ми повинні забезпечити щільність наших кордонів і дотримуватися чинних законів. На наших кордонах тепер панує повне безправ’я. Ми навіть не знаємо, хто в’їздить до нашої країни», — обурюється відомий політик, який пропонує повністю закрити кордон для біженців.

Нехай Меркель поселить їх у себе

У середині березня відбудуться вибори у трьох німецьких землях і, за прогнозами, правлячий ХДС програє їх новій популістській антиісламській силі «Альтернатива для Німеччини».

Також учора провідна швейцарська газета «Нойе Цюріхер Цайтунг» констатувала, що ліберальна міграційна політика Ангели Меркель зазнала повного провалу. Німецькі політики нижчого рангу інколи протестують в інший спосіб. Коли у місті Ландсхуд у Баварії забракло місця для біженців, то мер Петер Драйер посадив їх в автобус і відправив розселятися до берлінської резиденції Ангели Меркель.

В іншому німецькому місті чоловікам-мігрантам заборонили вхід до місцевого басейну, бо ті поводилися по-хамськи з жінками, вдаючись до сексуальних домагань. Виявляється, що так звані біженці, серед яких переважають молоді здорові чоловіки, вдаються до сексуального насильства не лише щодо європейок. Учора правозахисна організація «Міжнародна амністія» оприлюднила звіт про результати свого дослідження у таборах для біженців на території Німеччини й Норвегії. Опитані представниками організації жінки й дівчатка з Сирії та Іраку також засвідчили, що біженці-чоловіки вдавалися до сексуальних домагань та насильства стосовно них як дорогою до Європи, так і в таборах біженців.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>