«Танці» на морозі

13.01.2016
«Танці» на морозі

Щоб уникнути переохолодження, не виходьте з дому без шапки і рукавиць. (з сайта mport.ua.)

Медики застерігають: холод згубно впливає передусім на дрібні кровоносні судини. Тому взимку, в морози, одягайтеся тепліше та уникайте переохолодження.

— На морозі судини в кінцівках інстинктивно звужуються, щоб зберегти тепло, — пояснює лікар-терапевт Марія Світловська. — За рахунок цього приплив крові до внутрішніх органів збільшується, аби підтримати внутрішню температуру тіла. Тому кровообіг у кінцівках уповільнюється. Першими замерзають пальці рук та ніг, а також вуха й ніс — вони найменше захищені: мають тонкий жировий прошарок. Спочатку замерзає шкіра, а вже потім підшкірний шар, судини, м’язи, нерви та навіть кістки. І для цього, до речі, не потрібна наднизька температура. Температура, при якій можна переохолодитися, може бути навіть плюсовою. При переохолодженні температура тіла знижується до 35 °С і нижче.

Щоб уникнути переохолоджень, лікар радить вбиратися «багатошарово». Одягайте краще кілька легких кофтин замість однієї теплої. Таким чином уникнете пітніння, яке на морозі дуже небезпечне. Одну кофтину — у разі необхідності — можна буде зняти. Одяг має бути вільним.

— Неодмінно захищайте відкриті ділянки шкіри. В мороз одягайте рукавички, ніс і вуха захищайте шапкою, шарфом, піднятим коміром, — додає Марія Світловська. — Якщо виникне потреба провести на холоді цілий день — візьміть запасний одяг із собою. Часом, щоб уникнути переохолодження, достатньо змінити мокре вбрання на сухе.

Лікар застерігає виходити на мороз голодними. Важливо добре поснідати, краще чимось висококалорійним. Якщо відчуваєте, що замерзаєте, з’їжте чогось, випийте теплого чаю.

— Навіть якщо змушені цілий день бути надворі — знаходьте можливість кожні півгодини-годину заходити у тепле приміщення. Візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом, — радить лікар. — Працюйте руками, рухайте ними, аби пожвавити кровообіг у судинах. Так само ворушіть пальцями ніг. Можна пострибати з ноги на ногу — тільки не дуже активно, бо це може зашкодити замерзлим тканинам. Надто енергійні «танці» на морозі не бажані.

І не перевтомлюйтеся. Втомлена людина, каже лікар, швидше піддається переохолодженню. Зазвичай, люди, відчувши, що починають замерзати, рухаються дуже активно. Але це також не зовсім розумно, тому що енергія використовується дуже швидко, а сили треба поновлювати. Отож ворушіться, але не надто інтенсивно. Стежте за прогнозом погоди, аби завжди бути готовим вдягнутися відповідно.

— Пам’ятайте: на морозі категорично не можна торкатися металу. Метал відмінно проводить тепло, а отже, миттєво забирає його у вас, і у місці дотику може виникнути обмороження. Уникайте алкоголю: спиртні напої розширюють судини на поверхні тіла, і це прискорює втрату тепла. Відтак судинам важче оберігати від тепловтрат внутрішні органи. Алкоголь, крім того, послаблює ваш власний контроль за ситуацією, що заважатиме вберегтися від ушкоджень у складних умовах. Нікотин у холод також особливо підступний, адже напружує і без того ослаблені на морозі стінки кровоносних судин.