Система: від Януковича до Яценюка

12.01.2016
Система: від Януковича до Яценюка

Адвокат Віктор Смалій марно намагається потрапити до СІЗО №13, де помер його підзахисний.

Усі спроби рідних, близьких та адвоката з’ясувати причини несподіваної смерті 1 січня у Лук’янівському СІЗО активіста Макара Колеснікова (низка ЗМІ називає його членом радикальної організації «Білий Молот», який нібито боровся із наркоторгівлею) наразі виявилися марними. І це незважаючи на те, що на минулому тижні прокуратура Києва ініціювала службову перевірку Лук’янівського слідчого ізолятора з питань повноти надання адміністрацією СІЗО №13 медичної допомоги 26-річному ув’язненому. До того ж Генпрокурор Віктор Шокін узяв під особистий контроль проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом смерті хлопця і зобов’язав керівництво столичної прокуратури особисто доповідати йому про стан розслідування.

Нагадаємо, що на минулому тижні громадські активісти, обурені смертю Макара Колеснікова, провели під стінами Лук’янівської тюрми акцію протесту і залили ворота червоною фарбою. Пізніше побратими померлого влаштували у столиці ще й смолоскипну ходу з майдану Незалежності до СІЗО. Головне питання активістів: чому померлому хлопцю не надали медичну допомогу?

За попереднім висновком експертів Київського міського бюро судово-медичної експертизи, смерть хлопця настала від геморагічного панкреатиту.

Слідчий відділ Шевченківського райуправління поліції столиці вніс дані про цей інцидент до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) КК України.

Утім минулої п’ятниці сестрі померлого Макара Колеснікова Ганні та його адвокату Віктору Смалію не вдалося отримати в ізоляторі особисті речі хлопця та довідку про його смерть. Звичайний робочий день після Різдва в ізоляторі чомусь був вихідним. При цьому поліцейські повідомили рідним, що довідка про смерть Колеснікова перебуває у керівництва СІЗО №13, але останні заявляли, що цієї довідки в них немає.

Не дивно, що вчора адвокат померлого хлопця Віктор Смалій мав подати слідчому клопотання про проведення повторної судово-медичної експертизи. За словами нардепа Ігоря Мосійчука, раніше «до моргу на Оранжерейній намагалися потрапити сестра Колеснікова Ганна, адвокат Смалій та громадські активісти», які вимагали дати їм оглянути тіло хлопця. Незважаючи на відмову патологоанатома Юрченка рідні все-таки добилися свого.

«Адвокат Смалій заявляє, що розтин тіла зроблено таким чином, щоб приховати сліди ін’єкції, яку Макару зробили в СІЗО», — повідомив депутат Мосійчук. Тож не дивно, що рідні хлопця та адвокат наполягають на повторній судово-медичній експертизі, мовляв, місце уколу на руці... вирізано! Сестра померлого впевнена, що Макара закатували. Зауважимо, що розтин зробили без відома та дозволу близьких людей.

Інший нардеп Ігор Луценко обурюється, що нині керівництво СІЗО стверджує, що причиною смерті хлопця став геморагічний панкреатит, хоча раніше ці ж посадовці казали щось про сердцевий напад, який нібито стався близько 5-ї ранку в новорічну ніч.

Адвокат Віктор Смалій в інтерв’ю «Громадському радіо» зазначив, що в пенітенціарній службі «на протязі багатьох років вибудувано систему корупції, злодійства та кумівства, якою зараз керує людина, що перебуває у деяких родинних стосунках із Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком». Мовляв, Київське СІЗО №13 нічим не відрізняється від інших слідчих ізоляторів. Тож адвокат обіцяє найближчим часом провести прес-конференцію, на якій назве конкретні прізвища. До речі, наразі Державну пенітенціарну службу очолює Володимир Палагнюк, якого ще у серпні 2014 року призначав на цю посаду уряд.

«І я скажу, що просто люди, котрих поставили яценюки, очолили ті потоки корупційні, які були за часів Януковича. Проблема не в слідчому ізоляторі міста Києва, а в самій системі. Негайно потрібно прибрати старі кадри. Смерть Макара стала публічною завдяки його діяльності. Але подібне, повірте, стається в різних слідчих ізоляторах по всій країні», — каже пан Смалій.

 

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>