НОВИНИ ПЛЮС

05.01.2016

Художники-шістдесятники

До 18 лютого у Національному художньому музеї України експонуватимуть близько сотні робіт українських художників-шістдесятників. Представлені, зокрема, Олександр Ануфрієв, Вілен Барський, Павло Бедзір, Олег Волошинов, Григорій Гавриленко, Алла Горська, Олександр Дубовик, Карло Звіринський, Єлизавета Кремницька, Валерій Ламах. Загалом виставка «Мистецтво українських шістдесятників. Можливість музею» пропонує подивитись на художні практики 23 авторів iз Києва, Харкова, Одеси, Львова та Ужгорода і вже вкотре відкрити публічну дискусію про необхідність створення Музею сучасного мистецтва. Виставці передувала публікація книги «Мистецтво українських шістдесятників», що 2015 року вийшла друком у видавництві «Основи» за підтримки Stedley Art Foundation. В упорядкуванні матеріалів взяли участь понад 70 експертів — мистецтвознавці, дослідники, колекціонери, художники та їхні рідні й близькі. Книга містить тексти про художників, аналіз тенденцій періоду 1960-х та їх історичних передумов, а також репродукції понад 300 творів, чимало з яких опубліковані вперше.

Ризикове «Плем’я»

Український режисер Мирослав Слабошпицький потрапив до списку найбільш сміливих режисерів 2015 року, за версією видання IndieWire. У рейтингу найбільш ризикових стрічок першу сходинку посіла його стрічка «Плем’я». Нагадаємо, у стрічці йдеться про взаємовідносини в українській школі-інтернаті для глухих. Історія розказана мовою жестів із субтитрами, без голосу за кадром. Ще до списку потрапили «Вікторія» Себастьяна Шіппера, «Мандарин» Шона Бейкера, «Син Саула» Ласло Немеша, «Білий Бог» Корнела Мундруцо, «Той, що вижив» Алехандро Іньяріту та «Таксі» Джафара Панахі.

Раніше стрічка українського режисера очолила список 10 найкращих фільмів 2015 року, який представив американський журнал The Hollywood Reporter. Також вона ввійшла до ТОП-20 найкращих артхаузних прем’єр 2015 року за версією ще одного американського видання про кіно Dazeddigital. Раніше Слабошпицький за фільм «Плем’я» отримав три нагороди Тижня критики Каннського МКФ, у тому числі гран-прі.

Святковий арт

До 17 січня триватиме виставка українських художників, присвячена Різдву та Новому року в Центральному будинку художника у столиці. В експозиції представлено понад 400 робіт живопису і графіки від митців з різних куточків України. Можна подивитися на роботи, зокрема, харківського народного художника Віктора Ковтуна, народного художника і академіка Віри Баринової-Кулеби, Марини Яценко, Бориса Михайлова. Серед представників молодого покоління — Ольга Ковтун. Усі роботи відібрані за тематичним принципом. Організатори стверджують, що навіть символічно-абстрактні композиції, які будуть представлені на виставці, мають зимовий святковий настрій.