Смертельний новий рік

05.01.2016
Смертельний новий рік

В зоні АТО неспокійно.

Як і передбачалося, дива не сталося: Мінські угоди так і не було виконано у 2015 році, у першу чергу, через зрив мирного процесу Росією. Відтак заступник голови СММ ОБСЄ Олександр Хуг змушений констатувати, що для врегулювання ситуації на Донбасі погоджено та підписано всі необхідні документи, але для їх реалізації «потрібна тільки політична воля сторін конфлікту».

Відтак бойовики не припиняли обстріли позицій ЗСУ ні в новорічну ніч, ні в перші дні 2016 року. Щоправда, за даними штабу АТО, останніми днями кількість збройних провокацій ворога значно зменшилася. І ця тенденція до зниження кількості обстрілів нібито продовжується.

Проте українська розвідка, на відміну від штабу АТО, вважає обстановку в зоні АТО складною. Як повідомляє ГУР Міноборони, українська сторона, посилаючись на дані українських розвідників, повідомила представників спостережної місії ОБСЄ про розміщення бойовиками в районах Безіменного, Ювілейного та Лобачового забороненого Мінськими домовленостями озброєння — танків і артилерійських систем. Учора ж українська сторона повідомила місію ОБСЄ про наявність у районах населених пунктів Макіївка та Моспине, що поблизу Донецька, танків та самохідних артилерійських установок (САУ).

У перші дні 2016 року захисники України зазнали перших втрат. Щоправда, у штабі АТО таких даних не наводять, оскільки у протистоянні з окупантами загинули переважно бійці добровольчих батальйонів, які належать до МВС. Так, партія «Свобода» стверджує, що ще 1 січня під Маріуполем загинув 18-річний «свободівець» Олександр Коваль, який виконував бойове завдання у складі полку «Азов». Цього ж дня поблизу Горлівки загинув боєць батальйону ЗСУ «Айдар» Назар Галюк. А спецпідрозділ Нацгвардії «Дніпро-1» повідомив про загибель 2 січня свого бійця Романа Бочарова (позивний «Санта»).

Спікер адміністрації Президента з питань АТО Андрій Лисенко підтвердив лише загибель бійця батальйону «Айдар», не уточнивши обставин смерті: «Дійсно, їхній боєць загинув, але загинув не під час бою».

Ще 1 січня військовослужбовець ЗСУ отримав смертельне поранення черевної порожнини під час патрулювання прикордонної ділянки. Сталося це неподалік села Герасимовка Станично-Луганського району, поблизу кордону з РФ. Вочевидь у 40-річного захисника України поцілив російський снайпер саме по той бік кордону. Утiм у Генштабі ЗСУ мовчать iз цього приводу.

Отже 1—3 січня у зоні АТО загинуло не менше чотирьох захисників України: троє бійців-добровольців з «Азова», «Айдару» та «Дніпра-1» і один кадровий військовий ЗСУ.

ДО РЕЧІ

 

Міністр оборони України Степан Полторак назвав популістськими заклики скасувати призов на строкову службу і перейти на контрактну армію. Мовляв, раніше це вже «призвело до того, що в нас практично ціле покоління чоловіків виявилося неготовим до захисту своєї країни». За його словами, строкова служба дозволяє готувати мобілізаційний ресурс. До того ж у світі не так багато країн можуть дозволити собі повністю відмовитися від призову.

«Готувати молодих чоловіків для захисту своєї країни необхідно, тому, на моє глибоке переконання, призов скасовувати не потрібно. Ми правильно вчинили, коли збільшили вік призову: не з 18, а з 20 років. Це вже не школяр, а сформована особистість», — переконаний міністр Полторак.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>