Процесуальна непохитність

25.12.2015
Процесуальна непохитність

Олег Мельник із дружиною та онуком.

Якщо хочете відчути себе щасливою людиною, спробуйте заплющити очі і прожити один день, мов незрячі. Після цього пекла ви подякуєте долі, що маєте можливість бачити все, що вас оточує. Ви безперешкодно можете себе обслуговувати в банку чи магазині, в метро чи автобусі, на світлофорі чи темній вулиці зимового дня. Звісно, українські чиновники звітують про безбар’єрне середовище для сліпих, про звукові світлофори (переважно в центральній частині столиці чи обласного центру), станції метро з рельєфними смугами чи оголошенням зупинок в наземному транспорті. Та це крапля в океані.
На сьогодні в Україні неможливо знайти точну статистику незрячих людей, її немає ні в міністерствах, ні в соціальних установах. За неофіційною інформацією, таких людей близько 100 тисяч — діти, молодь, працездатні особи та люди похилого віку. Історія кожного унікальна, хтось народився з вадами зору, хтось травмувався на підприємстві. Хтось після трагедії впадає у розпач, а хтось наполегливо йде до своєї мети. Таким людям потрібно більше часу, більше зусиль, але вони гортають сторінки свого життя з жагою до перемоги, в першу чергу — над собою.
Місто Умань на Черкащині, вулиця Садова, 5. Його знає вся Україна. 95 відсотків успішних справ від заходу до сходу, від півночі до півдня. Його офіс — на другому поверсі, підійматися потрібно хиткими сходами. Навіть людині, яка бачить, страшно. Але і це робоче місце у нього та його колег незаконно намагаються забрати третій рік поспіль.
Олег Федорович Мельник — відома постать. Із ним радяться молоді адвокати, до нього звертаються правоохоронні органи чи судді по консультацію. Здається, що в його голові — увесь Кримінальний, Цивільний та Господарський процесуальні кодекси одночасно.

«Я майже весь час мав підвищену стипендію...»

— Олеже Федоровичу, як сталося, що ви перестали бачити?

— Це був 1973 рік. У другому класі я втратив зір і перейшов зі звичайної сільської школи у спеціалізовану школу-інтернат у Києві. Там закінчив 9 класів, оскільки у спецшколах навчання було 9-річне. На жаль, англійську тоді не було можливості вивчати, не було спеціалізованої літератури для незрячих. А більшість творів художньої літератури можна було знайти в спеціалізованих бібліотеках. Коли ще не було цифрової техніки, книжки та інші матеріали начитувалися на магнітофонні бобіни, отож незряча людина могла слухати відповідні тексти. Потім була львівська школа №100, університет...

— Як відбувалося навчання?

— Студентські роки найбільш пам’ятні у моєму житті. Такими їх зробили одногрупники та однокурсники, а також студенти різних факультетів. Ми дружимо й досі, курс у мене був дуже успішним. Мене всі поважали, я був студентом дисциплінованим, навчався добре. Відвідували театри, кінотеатри: я сприймав інформацію на слух і жодного дискомфорту не було. Я майже весь час мав підвищену стипендію, вона була, як мінімальна заробітна плата.

Мені допомагали в навчанні й побуті друзі, адже спеціалізованої літератури для незрячих на той час не було. Конспектував лекції шрифтом Брайля, це мені дуже допомагало при складанні іспитів. В основі цього шрифту лежить комбінація шести крапочок. Особа, яка має вади зору, наколює грифелем, заточеним за принципом шила, по цих крапках. Вони можуть означати букви, цифри, розділові знаки або хімічні та математичні символи.

— Коли почали адвокатську практику?

— Після розподілу за державними умовами. Мене направили юристом на підприємство у Вінницьку область. Через клопотання перерозподілили у Черкаську колегію адвокатів. Колегія запропонувала мені Чигирин і місто Умань. Я обрав Умань. З 1 серпня 1989 року я стажувався, а після іспитів, з 1 лютого, вже працював як адвокат. За 25 років стажу клієнтів було десятки тисяч, а результативність у відсотковому співвідношенні — 95 відсотків на 5. І ці 5 відсотків програних могли бути теж успішними, але, буває, ти бачиш, що справа успішна, а суд ухвалює рішення не на користь клієнта.

«Ми вже 28 років разом...»

— Хто допомагає працювати? Адже ваша робота пов’язана з документацією...

— Допомагає дружина, Тетяна Борисівна Мельник, вона теж адвокат. Вона завжди зі мною і в будь-який момент може зачитати судову практику чи закон. Добре, що сьогодні все законодавство можна знайти в інтернеті. Спецлітератури немає, але не впевнений, що вона потрібна, адже незрячих адвокатів дуже мало. Зі мною у київській школі навчався Сергій Кириченко, він закінчував Київський національний університет імені Тараса Шевченка, зараз працює адвокатом у Дніпропетровську. Чув, іще є незрячий адвокат в Одесі...

— Як організовано ваш робочий день?

— Майже щодня у нас призначені справи в суді. Якщо немає судових процесів, то приймаємо відвідувачів. Крім того, постійно працюю над собою, опановую нове законодавство, прийняте в останні дні чи тижні. Звісно, і в цьому мені допомагає дружина.

— А як познайомилися з дружиною?

— На весіллі наших спільних друзів. Мій друг був на мотоциклі, і дівчата попросили підвезти їх до села. Друг погодився. Зав’язалися стосунки — у мене з Тетяною, а у друга — з сестрою. Я одружився у 1987 році: ми вже 28 років разом.

— У вас і дочка — юрист?

— Так, це було все прищеплене доньці, вдома було багато літератури юридичної, ми її виписували — «Радянське право», «Судова практика» та інші. І вона вирішила вступити до Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Зараз працює в Господарському апеляційному суді.

— Як живуть люди з вадами зору в більш розвинених країнах світу?

— Однозначно, краще, ніж в Україні. У 2003 році в Умані була конференція з американськими суддями й адвокатами. На жаль, у нас законом майже не передбачено пільг від держави по роботі. На сьогодні в нашій державі особа з вадами зору не може працювати суддею. У них навпаки: суддя — це виборна посада, і, згідно з Конституцією США, є всі умови для роботи: призначаються помічники, які читають йому рішення і вироки та ведуть документацію.

На мою думку, американська система більш досконала, адже немає обмеження в правах людини. Зрозуміло, що інвалід не може стати працівником правоохоронних органів. Прокурором теж ніхто не візьме незрячого, але людина з інвалідністю у сфері опорно-рухової системи може працювати.

«Приміщення хочуть незаконно «прихватизувати»...

— Вас як фахівця знають в усій Україні. Хто ваші клієнти і якими принципами керуєтесь?

— Дійсно, я вів цивільні, господарські та кримінальні справи у різних областях. Якщо особа хоче, щоб я її захищав, і я бачу перспективу успіху справи, то ми працюємо. Щодня клієнти приходять на консультацію. В радянські часи консультації були безкоштовними, і коридор був переповнений, потім стали платними, але клієнтів не поменшало.

Мій захист полягає у тому, щоб якщо людина не вчиняла правопорушення, то її визнали невинною, якщо вона все ж його скоїла і кається, то захисник має зробити все для пом’якшення покарання. У мене був певний період у 1990-х роках, коли було багато справ по вбивствах. Пригадалася справа, коли семимісячну дитину взяли за ніжку і вбили об стінку... Я захищав людину, яку вбивця підставив, напоївши горілкою, — це було в Умані. Мого клієнта не засудили за вбивство. А справжній убивця цієї дитини був засуджений, це був співмешканець мами дитини. Спершу він був засуджений за інші злочини, а зізнався у вбивстві, вже відбуваючи покарання, коли вже сплив термін притягнення до відповідальності.

— Чи приходять по пораду молоді адвокати?

— Приходять і молоді адвокати, і особи, які працюють у правоохоронних органах, судах. Запитують мою думку щодо справ, які є в їхньому провадженні. Якщо я не беру участі у справах, то висловлюю свою думку, спираючись на законодавство та судову практику. Я працював і в радянські часи і тепер, у незалежній Україні, і можу сказати, що за аналогічними справами бувають різні рішення.

Напевно, простіше було працювати в радянські часи. Була певна кількість адвокатів на кожен район. Визначалася вона за певною пропорцією населення. Наприклад, у 1989 році було 15 адвокатів на Умань і район. І більш пропорційний розподіл був. На сьогодні ж можна нарахувати понад 40 адвокатів, крім того, приблизно стільки ж людей, які ведуть цивільно-адміністативні справи, які не мають свідоцтва, але є за фахом юристами. Зараз дуже велика конкуренція.

— У цьому офісі ви працюєте понад 25 років, але він абсолютно не пристосований для незрячої людини. Чому держава вас не забезпечить належними умовами, адже ви один iз найкращих адвокатів України?

— Знаєте, ми були б раді тому, що є, але і це хочуть незаконно «прихватизувати». Є проблема, яка стосується не тільки мене особисто, а й моїх колег: це і Мельник Тетяна Борисівна, і Верещак Павло Миколайович, і Мельницька Наталія Іванівна, і Кільбанська Антоніна Іванівна. Це приміщення безпідставно перейшло у власність територіального управління судової адміністрації Черкаської області, яка незаконно отримала свідоцтво про право власності у 2012 році. Наразі відкриті кримінальні провадження за фактом видачі свідоцтва, — щодо працівників БТІ, які на той час виготовляли проекти рішень та свідоцтва, а також працівників судової адміністрації і виконавчого комітету Уманської міської ради і бюро технічної інвентаризації в місті Умань.Це рейдерство.

— Яка історія цього приміщення?

— Воно побудоване в 1971 році адвокатами Черкаської області, зокрема Умані. У 1969 році було надане рішення про будівництво. Починаючи з 1990 року, Черкаська колегія адвокатів не мала можливості фінансувати приміщення та робити поточні ремонти. Всі ремонти проводилися упродовж 25 років за власні кошти адвокатів, які тут працюють. Заміна системи опалення, вікон — iз дерев’яних на пластикові, стелі та підлоги, меблів. Ми оплачуємо комунальні платежі. Не так давно Спілка адвокатів звернулася до суду — судовий процес тягнеться вже три роки. Поки ми не можемо домогтися істини, хоча вона є явною.

ДОСЬЄ «УМ»

Олег Мельник

Народився у 1965 році в селі Ягубець на Черкащині. Втратив зір у 1973 році у віці 7 років. У 1989 році закінчив юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка. З 1985 року провадить адвокатську практику. 95 відсотків справ, у яких він виступив адвокатом, є успішними.

  • Голодомори й лихоліття «мами за законом»

    Іде другий десяток літ, як немає з нами дорогої для мене людини — Євдокименко Ірини Пилипівни, матері моєї дружини, а по-простому — тещі (або, як прийнято в англійців, mother-in-law, «мами за законом»). Народилася вона у 1910 році. >>

  • Ноги замість мотора

    30-річний черкащанин Олексій Ганшин ніколи не мав автомобіля і навіть не хоче його купувати. Бо в нього є веломобіль. Олексій не просто любить на ньому подорожувати, він власноруч будує ще й лежачі велосипеди. У планах народного умільця — власна велосипедна фірма на зразок тих, що працюють у Європі. >>

  • За ним сумує місто...

    Сьогодні — 9 днів, як пішов із життя Ігор Калашник, політик, громадський діяч Черкащини, доктор економічних наук, заслужений будівельник України, лауреат загальноукраїнського рейтингу професійних досягнень «Лідер України», депутат Черкаської міської ради кількох скликань і багаторічний друг нашої газети. Йому було лише 55 років. Раптова і трагічна смерть шокувала всіх, хто знав Ігоря Миколайовича. >>

  • «Я давно вже став українським націоналістом»

    Ще жоден художник тему сучасної українсько-російської війни досі не втілював настільки масштабно, як 53-річний художник iз Дніпропетровська Сергій Чайка. Його нова картина вражає грандіозністю, насиченістю образів українських героїв, серед яких у центрі постає Надія Савченко. >>

  • Не в грошах щастя

    Звістка про те, що Василю Пилці з Кривого Рогу замовили портрет короля Кувейту, нещодавно була розповсюджена багатьма ЗМІ як неабияка сенсація. Особливої ж пікантності додавало те, що українському майстру гравюри на склі за таку роботу ніби мають заплатити гонорар у сумі річного бюджету України. >>

  • «Ми такі люди — співати вміємо, а балакати не дуже!»

    Більше 30 років поспіль українська народна пісня допомагає черкаській родині Карпенків на їхньому життєвому шляху. Саме пісню та музику Ніна Петрівна i Володимир Михайлович називають тим джерелом натхнення, яке підтримує, дає сили і дарує настрій. І тоді як добре на душі, і тоді як важко. >>