Окупант у «сірій зоні»

23.12.2015

Учора вранці підрозділ бойовиків терористичної «ДНР» на кількох бронемашинах та автомобілях в’їхав на територію селища Комінтернове на Донеччині, яке є «сірою зоною», і зайняв його. «Вони перебувають там, проводять перевірку документів місцевих жителів. Люди ховаються у погребах», — лаконічно повідомляє, посилаючись на дані української розвідки, заступник керівника прес-центру Генштабу ЗСУ Влад Волошин.

Речник штабу АТО Антон Миронович додає, що селище Комінтернове зайняв підрозділ терористів чисельністю до роти (близько 100 бойовиків). За даними українських військових, окупанти мають до п’яти танків і понад п’ять БТР, а також інше озброєння (зокрема, міномети), яке заборонене Мінськими домовленостями і мало б бути відведене від лінії розмежування. Інформацію про цей інцидент українська сторона вже передала спостерігачам місії ОБСЄ.

У Генштабі ЗСУ не виключають, що ворог таким чином намагається влаштувати провокацію. «Схоже, що вони намагаються спровокувати сили АТО саме того дня, коли в Мінську проходить засідання Тристоронньої контактної групи», — каже пан Волошин.

Тобто бойовики можливо розраховують на якусь відповідь iз боку ЗСУ, наприклад звільнення селища із застосуванням важкого озброєння. Утім сили АТО залишаються на своїх позиціях. За деякими даними, бойовики по обіді почали заселятися в окремі будинки селян. Люди вже телефонували представникам української влади та військовим у Маріуполі й закликали не відповідати вогнем, адже бояться бойових зіткнень на своїй території.

«Відстань від Комінтернового до Маріуполя (24 км. — Авт.) є достатньою для використання 120-мiлiметрових мінометів та висування диверсійно-розвідницьких груп (ДРГ) у напрямку цього міста. Тому зараз на тому напрямку посилено пильність захисників, війська приведені в бойову готовність. Спостерігаємо, дивимося», — зазначає пан Миронович.

Зауважимо, що оскільки селище Комінтернове визначене «сірою зоною» на лінії розмежування, там не повинно бути ні військових ЗСУ, ні бойовиків. Утім окупанти порушили цю домовленість. Напередодні на підступах до Маріуполя загарбники з гранатометів та стрілецької зброї один раз вдарили по сусідньому селищу Широкине.

До речі, українська розвідка має дані про активізацію в стані бойовиків і передислокацію ворожої техніки та озброєння на інших окупованих територіях. Загалом упродовж попередньої доби зафіксовано 39 випадків порушення умов припинення вогню, а також два бойові зіткнення. Поранено двох українських вояків.

Зокрема, під Мар’їнкою захисники України прийняли бій iз ворожою ДРГ (до трьох десятків бойовиків), нанесли ворогу втрати і змусили відступити. Іншу ворожу ДРГ бійці ЗСУ розбили поблизу Щастя, що на Луганщині. Диверсантам дали змогу забрати своїх убитих та поранених iз поля бою. Водночас у районі Станиці Луганської під час розвантаження боєприпасів загинуло четверо бойовиків, повідомляє ГУР Міноборони.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>