«Ручні» ракети

22.12.2015
«Ручні» ракети

Захисники України готові дати відсіч ворогу.

Після прибуття на Донбас наприкінці минулого тижня чергового так званого «гуманітарного» конвою з РФ бойовики різко збільшили кількість обстрілів позицій ЗСУ, у тому числі з реактивних систем залпового вогню «Град». Лише в день Святого Миколая ворог відкривав вогонь понад 60 разів.

Очевидно, вантаж «гуманітарки» з Кремля, як завжди, містив дещо інші «передноворічні подарунки». У штабі АТО лаконічно констатують, що «ситуація в зоні проведення АТО залишається напруженою, з певними ознаками до ускладнення». За останні три доби на лінії розмежування поранено 11 захисників України, загиблих немає.

За словами начальника поліції Донецької області В’ячеслава Аброськіна, терористи з Горлівки у переддень свята, буквально «під подушку», обстріляли із «градів» дитячий садок і школу в селі Новгородське. «На вулиці Радянській осколками посікло дах навчального закладу, в якому поєднані дитячий садок і початкова школа. Завдяки щасливому випадку 70 дітей і 15 учителів, що там перебували, не постраждали», — повідомив пан Аброськін. І додав, що за цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258 ККУ (терористичний акт).

За даними штабу АТО, в останні дні окупанти почали застосовувати переносні версії РСЗВ «Град-П» («Партизан»), щоб не «світити» громіздку техніку перед розвідниками та спостерігачами. Зокрема, по позиціях ЗСУ в районі Троїцького, що на Луганщині, загарбники неприцільно запустили 7 реактивних некерованих снарядів. Українські військові наголошують, що на озброєнні ЗСУ переносних «градів» ніколи не було, отже, факти застосування такої зброї є черговим доказом причетності Росії до озброєння бойовиків.

За даними української розвідки, саме напередодні обстрілу Новгородського до бойовиків Горлівки надійшла перша партія даних пускових установок (дальність стрільби 2-10 км). Речник АП iз питань АТО Андрій Лисенко каже, що бойовики організували виробництво таких переносних «партизанів» на окремих підприємствах окупованого Донбасу.

Серед іншого, штаб АТО оприлюднив відео, яке засвідчує тривалі (протягом чотирьох годин) обстріли Мар’їнки з боку бойовиків. «Злочинці чотири рази просили перемир’я, проте кожного разу його грубо порушували. У результаті обстрілів знищено будинок мирних мешканців», — ідеться у повідомленні.

У свою чергу, місія ОБСЄ заявляє, що бойовики подали занижену цифру артилерії, яку вони мають. За словами заступника голови СММ ОБСЄ Олександра Хуга, можна стверджувати, що бойовики не відвели повністю свою артилерію від лінії зіткнення. «Ми не розуміємо, як могло бути стільки агресії, впродовж останнього року, якщо в них була лише така кількість зброї», — дивується пан Хуг. І додає, що бойовики усе ще не пускають спостерігачів ОБСЄ на підконтрольні їм території для верифікації. Пан Хуг обурено нагадує, що «це роблять люди, які підписали Мінський меморандум, який гарантує права СММ ОБСЄ, у тому числі вільне пересування всією територією Донбасу».

А ТИМ ЧАСОМ...

Головне управління розвідки Міноборони заявляє про загибель кількох російських військовослужбовців на території підконтрольної бойовикам частини Донбасу. Так, у Безіменному в Новоазовському районі в результаті вибуху загинули двоє кадрових російських офіцерів, «які виконували обов’язки на посадах військових радників у 9-му окремому мотострілецькому полку (Новоазовськ) 1 АК».

«Із метою проведення розслідування обставин інциденту, до розташування полку прибула комісія на чолі з командувачем 1 АК Центру територіальних військ Південного військового округу ЗС РФ. Особовому складу обмежено вихід за межі військової частини», — повідомляють у ГУР Міноборони.

Ще четверо окупантів загинуло (серед них і кадровий російський майор), а шестеро поранено в результаті «дружнього» обстрілу. Також в українській розвідці додають, що під час виконання диверсійно-розвідувальних завдань загинули вісім бойовиків 3-ї окремої мотострілецької бригади (Горлівка).

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>