Кремлівська «качка» під ялинку

18.12.2015

Уже зрозуміло, що Мінські угоди не буде виконано жодною зі сторін до кінця цього року. Відтак РФ має готуватися до продовження санкцій. Утім анонімні джерела (швидше за все з російської сторони), які беруть участь у роботі Тристоронньої контактної групи в Мінську, вже «вкидають» у ЗМІ інформацію, що «учасники конфлікту на сході України можуть продовжити роботу над політичним урегулюванням у 2016 році». Мовляв, такий переговорний «процес необхідний», бо нібито «є певні прориви в частині перемир’я та амністії». Єдине але: для пролонгації дії Комплексу заходів з урегулювання конфлікту на Донбасі потрібне додаткове рішення «нормандської четвірки».

Звісно, така пролонгація (іншими словами, «заморожування» конфлікту) потрібна, насамперед, Кремлю. Це підтверджує ще й така цитата анонімного джерела російській агенції «Інтерфакс»: «Жодна зі сторін не зацікавлена у виході з переговорного процесу. Та сторона, яка першою залишить переговорний процес, перестане приїжджати на мінський майданчик, продемонструє деструктивну позицію. Світове співтовариство ніяк інакше ці дії не оцінить».

Інша інформацйна «качка» з Мінська, запущена днями: на переговорах нібито сформовано неофіційний робочий документ щодо питань амністії бойовиків. Утім українська сторона одразу спростувала цю «новину», підкріплену навіть окремими цитатами спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка. Адже ніякого документа про амністію бойовиків (таку бажану для Кремля) учасники ТКГ не обговорювали.

Представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко додає, що питання амністії не було погоджено з представниками бойовиків у Мінську. За її словами, сторони лише вивчають досвід проведення амністій в інших країнах. Тим більше, що закон про амністію ухвалюватимуть не в Мінську, а в Києві — у Верховній Раді. Саме нардепи дискутуватимуть з питань амністії, ніхто інший.

«Амністія має прийматися — як в усіх країнах, де відбувалися такі процеси — після остаточного припинення вогню, а не тоді, коли конфлікт ще триває, бо це безкарність. І має бути чіткий поділ злочинів і осіб на тих, хто не потрапляє під жодну амністію, а це причетні до вбивств, катувань та інших злочинів проти людяності», — каже пані Геращенко.

Згодом спецпредставник ОБСЄ Мартин Сайдік зізнався, що неофіційний документ щодо принципів та порядку амністії бойовиків учасники переговорів будуть обговорювати лише в січні 2016 року, до того ж цей проект є ініціативою ОБСЄ.

А поки що в ОБСЄ констатують, що обстановка на лінії розмежування залишається напруженою. За словами заступника голови місії Олександра Хуга, гуманітарна ситуація, особливо уздовж так званої зони розмежування, залишається критичною: у багатьох районах немає газу, води і світла, не працює багато шкіл і дитячих садків. Водночас Міжнародний комітет Червоного Хреста заявив про свою готовність узяти участь у пошуку зниклих безвісти на Донбасі.

При цьому міжнародні гуманітарні організації, як і раніше, не мають доступу до окупованих районів Донбасу. «Зелене світло» вчора отримав лише черговий, 47-й, так званий «гуманітарний» конвой iз Росії, який нібито везе «новорічні подарунки». Чи так це насправді, невдовзі засвідчить інтенсивність передноворічних обстрілів з боку окупантів.

А ТИМ ЧАСОМ...

Бойовики продовжують обстрілювати позиції ЗСУ з мінометів та гранатометів (важке озброєння в останні дні «мовчить») та провокувати захисників України на вогонь у відповідь. Найнапруженішою залишається ситуація на Донецькому напрямку, де триває «снайперська війна» (найбільша кількість ворожих провокацій припадає на селище Піски). За останні дві доби в локальних боях загинув один захисник України, ще троє отримали поранення.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>