Удар у спину

16.12.2015
Удар у спину

Сидяча робота може стати причиною захворювань хребта. (з сайта tyttaya.ru.)

Сучасна людина мало рухається, багато часу проводить за комп’ютером, кермом машини. Лікарі кажуть, що захворювання хребта дедалі частiше вражають людей працездатного віку. Останнім часом недуги відчутно «помолодшали»: навіть ті, кому від 18 до 25 років, змушені звертатися до лікарів зі скаргами на біль у спині. Одна з найпоширеніших проблем — міжхребцева грижа.

Зайва вага, гіподинамія провокують недугу

Ця неприємність може спіткати кожного. Але особливо ризикують ті, хто має сидячу роботу, чий поперек переважно нерухомий. Хоча надмірні навантаження на поясницю також можуть спровокувати грижу хребта. Проблема не тільки докучає болісними відчуттями у спині, а й здатна повністю знерухомити тіло — якщо вчасно не звернутися до лікаря. Протяги, застуди можуть посилювати больові відчуття.

— Головна ознака міжхребцевої грижі — гострий або ниючий біль, заніміння кінцівок, головний біль і запаморочення. Наш хребет складається з хребців, які з’єднуються між собою за допомогою міжхребцевих дисків. Ці диски виконують багато функцій в організмі, зокрема амортизують і захищають хребет, — пояснює лікар-невропатолог Олексій Собіцький. — Складаються вони з зовнішнього фіброзного кільця та внутрішнього пульпозного ядра. Грижа хребта означає, що пульпозне ядро виходить через розриви і тріщини у фіброзному кільці в хребетний канал. Часто це призводить до затискання нервових закінчень. Відтак хворий на грижу страждає від нестерпного болю.

Причин недуги, за словами лікаря, багато. Це, зокрема, порушений обмін речовин в організмі, неправильне харчування. Як результат — дефіцит мікроелементів та вітамінів, необхідних для живлення дисків. Спровокувати проблему може також зайва вага, адже надмірні кілограми додатково навантажують спину.

Майте на увазі, що неадекватні фізичні навантаження спричиняють травматизацію дисків. «Багато спортсменів нарікають на біль у хребті. Адже професійний спорт є фактором ризику — зрештою, це важка фізична праця, де не оминути надмірних навантажень і травм. І любителі тренажерних залів, до речі, часто ризикують заробити грижу хребта», — застерігає фахівець.

Звісно, позначається на здоров’ї й гіподинамія. «Коли людина довго сидить, не рухається, — зростає навантаження на хребці та міжхребцеві диски, — застерігає лікар. — Унаслідок гіподинамії погіршується живлення диска. Відтак це знижує його міцність і призводить до розривів».

Коли боляче навіть кашлянути…

Найчастіше медики мають справу з грижею поперекового відділу хребта. А найбільш небезпечною фахівці називають грижу шийного відділу, де є спинний мозок. Він відповідає за все, що «нижче шиї», зокрема, за рух ніг і рук. Тому грижі шийного відділу такі підступні. Якщо відчуваєте слабкість у руках і ногах, порушення чутливості, оніміння — цілком імовірно, що йдеться про грижу в шийному відділі. Тож біль у шийному відділі хребта має насторожити насамперед. Особливо якщо він посилюється при покашлюваннi, поворотах і нахилах голови. Виникає відчуття «прострілу» в руках, часом людина взагалі не відчуває рук.

«Найчастіше докучає грижа поперекового відділу хребта, оскільки саме на цю зону припадає найбільше навантаження, — пояснює Олексій Собіцький. — Якщо у вас з’явився виражений біль у поперековому відділі, коли боляче навіть кашлянути або чхнути, якщо біль «прострілює» в ноги — не зволікайте. Ще може бути оніміння, слабкість, відчуття, що нога затерпає. Може порушитися сечовипускання».

Міжхребцева грижа грудного відділу зустрічається рідко. Бо цей відділ, кажуть лікарі, найбільш захищений. Але якщо грижа добереться й туди, то може спричинити нерухомість ніг. Хоча руки при цьому працюватимуть нормально. Біль у грудному відділі, слабкість у ногах, порушення чутливості — всі ці симптоми нічого доброго не звістують.

Масажі і мануальна терапія — тільки з дозволу фахівця

Лікарі застерігають: міжхребцева грижа небезпечна тим, що може зробити людину інвалідом. Якщо невчасно звернутися по допомогу, недуга здатна прикувати хворого до ліжка. Тому щойно почули перший дзвіночок болю, відразу ж порадьтеся з лікарем.

Нервова тканина людського організму дуже пластична і здатна тривалий час витримувати тиск грижі. Людина при цьому відчуває певні симптоми, але може миритися з дискомфортом. І в цьому велика небезпека: через кілька років можуть настати незворотні зміни у спинному мозку. І тоді навіть оперативне втручання повністю не зарадить проблемі.

Тому так важливо вчасно почати лікування. Один зі способів — медикаментозний. Його застосовують на початкових стадіях міжхребцевої грижі, а також при протрузії — це та сама грижа, але при ній цілісність диска не порушується, він лише випинається у спинномозковий канал. Ще є хірургічний спосіб — радикальний, але дієвий. А ось народні засоби при цій проблемі не зарадять. «Часто людина без діагностики, рекомендацій лікаря звертається до мануальних терапевтів, — каже Олексій Собіцький. — Але такі сеанси, без необхідних обстежень і рекомендацій фахівця, можуть призвести до травм спинного мозку і спинномозкових корінців».

ВАЖЛИВО

Щит для хребта

Що допоможе попередити проблеми спини?

Лікувальна фізкультура. Фізичні вправи сповільнюють старіння і дегенерацію дисків, зміцнюють м’язи спини. Дуже корисними, на думку лікарів, є плавання і ходьба.

Правильна постава. Вона знижує навантаження на хребет і диски. Намагайтеся завжди тримати спину прямо.

Контроль за вагою і якісне харчування. Підтримуйте вітамінний баланс раціону, вживайте здорову і натуральну їжу. Особливо добре діють на організм вітчизняні сезонні овочі та фрукти.

Більше рухайтеся. Менше часу проводьте в сидячому положенні. Якщо працюєте за комп’ютером — кожну годину робіть обов’язкові перерви на 15-20 хвилин. Встаньте з-за столу, розімніться, пройдіться кабінетом.

Правильно піднімайте вантажі. Ніколи не хапайте вантаж із позиції стоячи. Спочатку необхідно присісти, а потім піднятися разом із вантажем. Так навантаження ляже не на спину, а на ноги. Не піднімайте надто важких речей.