Згубна сила конфлікту…

15.12.2015
Згубна сила конфлікту…

З’ясовуючи стосунки при дитині, батьки згубно впливають на психіку малюка. (з сайта supermamma.ru.)

Як з’ясували недавні наукові дослідження, у тих сім’ях, де незрідка спалахують сварки, діти погано справляються з навчанням і постійно перебувають у стресовому стані.

Британські вчені з Університету Східної Англії провели сканування головного мозку 58 підлітків віком 17-19 років. І дійшли висновку: дитина, батьки якої мають звичку з’ясовувати стосунки в її присутності, схильна до розвитку різного роду психічних розладів. До того ж у таких дітей мозок розвивається набагато повільніше, ніж у більшості однолітків із неконфліктних сімей.

Дослідники на чолі з доктором Ніколасом Волшом провели також опитування серед учасників наукової роботи. І виявили, що 27 із 58 підлітків регулярно спостерігали за сварками батьків, коли мали менше 11 років. Сканування довело: абсолютно в усіх 27 дітей мозочок головного мозку був набагато менший за розмірами, ніж у тих, чиї сім’ї не конфліктували.

Учені наголошують: саме мозочок відповідає за роботу вестибулярного апарату, подолання стресу і здатність людини до навчання. З цієї причини, враховуючи такі невтішні результати дослідження, батькам варто ретельно стежити за тим, аби їхні діти не були свідками таких неприємних сімейних сцен. Інакше проблеми з розвитком, труднощі в навчанні і навіть психічні розлади не забаряться.

До речі, раніше подібних висновків дійшли й американські дослідники. Вони стверджують: сварки батьків, навіть коли дитина спить, провокують зниження опору до стресів у дітей. І неминуче провокує проблеми з інтелектуальним розвитком.