Градуси, що врятують світ

15.12.2015

Близько 200 країн-учасників Кліматичної конференції ООН у Парижі дійшли минулої суботи порозуміння стосовно угоди, яка має затримати глобальне потепління на рівні «значно нижче двох градусів Цельсія». Ця перша в історії угода такого глобального виміру зібрала на саміті позитивні оцінки. «Паризьку угоду прийнято», — радісно сповістив головуючий конференції COP21, глава французької дипломатії Лоран Фабіус, і при цьому стукнув зеленим молоточком по трибуні.

Метою угоди «є утримання зростання середніх глобальних температур на рівні значно меншому двох градусів Цельсія у порівнянні з доіндустріальною епохою та продовження зусиль з обмеження зростання температур на 1,5 градуса». Для досягнення цієї довготермінової мети сторони будуть намагатися встановити верхню межу викидів парникових газів «так швидко, як тільки можливо», враховуючи при цьому, що країнам, що розвиваються, на це знадобиться більше часу. Потім, у другій половині ХХІ століття, країни будуть намагатися врівноважити рівні викидів парникових газів iз рівнем їх поглинання.

Держсекретар США Джон Керрі заявив у Парижі, що глобальна угода, яку узгоджено на паризькій конференції COP21, «є перемогою нашої планети і прийдешніх поколінь». Керрі зазначив після ухвалення документа, що «ніхто тут не вважає, що це ідеальне порозуміння, але так власне і мало бути», оскільки йдеться про узгодження інтересів майже 200 делегацій. Зворушений Керрі наголосив, що «народи світу скерували критичне послання ринкам, оскільки країни світу вказали людям бізнесу», в якому напрямку потрібно рухатися.

Також глава МВФ Крістін Легард заявила, що досягнута у Парижі кліматична угода «є важливим кроком уперед у вирішенні глобальних кліматичних проблем». У свою чергу, президент США Барак Обама наголосив, що «ми разом прийшли до сильної угоди, якої потребував світ», дякуючи учасникам конференції та «близько 200 країнам» за спільну роботу у «протистоянні загрозі для людей усіх націй», повідомляється на сайті Білого дому. На думку президента США, сьогодні «американський народ може пишатися», оскільки «історична угода є даниною американському лідерству». Нагадаємо, Кіотський протокол, який до сьогодні регулює викиди парникових газів, США підписали, але так і не ратифікували.

У той час, як учасники паризької кліматичної конференції, в тому числі лідери багатьох країн світу, беззастережно вихваляють нову міжнародну угоду, природоохоронці не поспішають із позитивними оцінками. Вони кажуть, що документ, ухвалений у Парижі, це, без сумніву, крок уперед, але він залишається лише документом. Для справжнього порятунку довкілля потрібно починати діяти. «У мене змішані почуття. Ця угода є гарною відправною точкою. Її взагалі могло б не бути, і це була б катастрофа. З іншого боку, документ є недостатньо чітким, коли йдеться про довгострокові цілі й методи, якими саме збираються утримати зростання температури в межах двох градусів. Ми не вирішили проблему зміни клімату, ми не врятували від неї планету і людство. Ми лише поставили нову відправну точку і нову мету», — каже директор французького відділення «Грінпіс».

Документ підписано, а його ратифікація країнами-підписантами розпочнеться наступної весни. Без національної ратифікації цей договір — лише звичайний папірець. США цього разу ратифікують, але є сумніви стосовно Китаю та Саудівської Аравії, які є провідними світовими забруднювачами повітря. Остаточного терміну закінчення процесу ратифікації також не встановлено, але в угоді зазначено, що вона набирає чинності після того, як буде ратифікована щонайменше 55 країнами з сумарними викидами 55 відсотків, тобто більше половини. Умови ратифікації достатньо легкі. Для країн-підписантів, які ратифікували угоду, вона набере чинності з 2020 року і буде обов’язковою для виконання.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>