Хто і що має звільняти

15.12.2015

Замість того, щоб виконувати Мінські угоди, Росія вимагає від України «звільнити» 7 українських населених пунктів на Донбасі, над якими ЗСУ встановили контроль протягом останніх тижнів (зокрема, Павлопіль, Пищевик та ін.). Цю недолугу вимогу виголосив постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін під час засідання Ради Безпеки організації минулої п’ятниці.

«4 грудня українська сторона самовільно та попри наявні домовленості захопила сім населених пунктів, які на момент підписання комплексу заходів перебували в буферній зоні та досі не контролювалися жодною зі сторін. Українські війська з цих населених пунктів мусять бути виведені», — заявив скандально відомий дипломат Чуркін.

У свою чергу, глава МЗС України Павло Клімкін дипломатично відповів на закиди Кремля: мовляв, офіційний Київ наполягає на введенні Організацією Об’єднаних Націй в Україні миротворчої місії, щоб забезпечити виконання Мінських домовленостей, а також для забезпечення стійкої деескалації ситуації на Донбасі. За словами міністра Клімкіна, миротворча місія ООН «дозволить забезпечити роззброєння незаконних збройних формувань, моніторинг та перевірку виведення російських військ і зброї, забезпечення і поширення гуманітарної допомоги, забезпечення належних можливостей для проведення місцевих виборів відповідно до стандартів ОБСЄ».

У цей же час бойовики «ЛНР» —укотре — не пропустили 23 вантажні автомобілі з гуманітарним вантажем (430 тонн продуктів харчування та медикаментів) від Світової продовольчої організації ООН та Представництва Верховного Комісара ООН у справах біженців, які прямували до Луганська.

Мало цього, бойовики впродовж кількох останіх днів обстрілюють позиції ЗСУ не лише з гранатометів та мінометів, а й з танків та БМП (лише позавчора терористи здійснили понад 50 таких обстрілів). За даними штабу АТО, подібні факти зафіксовано не лише на Донеччині, а й на Луганщині. «Найчастіше режим припинення вогню порушується поблизу тимчасово окупованого Донецька», — повідомляють військові. Внаслідок обстрілів, за останні три доби загинув один захисник України, ще четверо поранено.

Головне управління розвідки Міноборони додає, що в районі Алчевська, Первомайська, Горлівки, Макіївки та Донецька зафіксовані танки, РСЗВ «Град» та артилерійські системи калібром понад 100-мм — усі ці види важкого озброєння давно мали б бути відведені від лінії розмежування. Серед іншого, навесні 2016 року на окупованих територіях Донбасу бойовики планують провести призов на строкову службу. Причина — різке зменшення потоку російських найманців та збільшення числа військовослужбовців, які бажають розірвати контракт iз російським командуванням. Українські розвідники вже ознайомили зі своїми розвідданими спостерігачів ОБСЄ.

А ТИМ ЧАСОМ

Минулої суботи в районі Стаханова від керованого вибуху в машині загинув ватажкок місцевих бойовиків, командир одного з козачих полків «народної міліції «ЛНР», 39-річний Павло Дрьомов на прізвисько «Батя». Вибух був настільки потужний, що винесло всі двері і сидіння джипа, а також дах. Водія потужною вибуховою хвилею викинуло з салону, а сам Дрьомов помер на місці. За день до смерті Дрьомов одружився на мешканці Санкт-Петербурга, тож його вбивство було скоєне у той момент, коли він прямував на джипі «Ленд Ровер» для продовження весільних урочистостей.

Цікаво, що джип, у який і було закладено вибухівку, Дрьомову напередодні подарував його заступник — 32-річний Євген Борщевський на прізвисько «Борщ». Через це на інтернет-ресурсах сепаратистів йде активне обговорення можливої причетності «Борща» до замовлення вбивства «Баті». Утім так звана «Генпрокуратура «ЛНР» розглядає кілька версій загибелі ватажка стахановських «козаків», серед яких і версія про українську ДРГ, яка нібито ліквідувала Дрьомова. Інша версія: зведення особистих рахунків на ґрунті особистих неприязних відносин.

Радник глави МВС Зорян Шкіряк переконаний, що некерованого Дрьомова знищили російські спецслужби (так само, як і інших польових командирів «ЛНР» — Мозгового і «Бетмена»). Терорист Дрьомов мав серйозний конфлікт із ватажком «ЛНР» Плотницьким, якого він відкрито звинувачував у корупції і розкраданні російської «гуманітарної допомоги».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>