Не такий страшний Єльченко, як його малюють

11.12.2015

Днями простори українського iнтернету збурила новина про те, що Президент Петро Порошенко своїм указом відкликав iз посади постійного представника України при ООН Юрія Сергєєва, який продемонстрував неабиякий професіоналізм і політичну мудрість, відстоюючи інтереси держави на міжнародному рівні, особливо в протистоянні з Росією. Обурення викликав не стільки факт відставки Сергєєва, скільки те, що на його місце призначено тепер уже екс-посла України в Москві Володимира Єльченка. Мовляв, як може представляти інтереси України людина, яка стільки років працювала в Росії, син екс-міністра культури УРСР та першого секретаря Київського міськкому КПУ? І це тоді, коли наступного року в Раді Безпеки ООН, куди Україна з такими зусиллями потрапила як непостійний член, очікуються справжні дипломатичні баталії за Крим і Донбас.

Утiм з’ясувалося, що говорити про «зраду» і «злив інтересів України на догоду Кремля» поки рано. По-перше, ротація Сергєєва планувалася давно. «Він обіймав цю посаду більш як сiм років, а це за всіма критеріями дипломатичної служби надто великий термін», — зазначив у коментарі «УМ» директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. А по-друге, на думку експертів, обидва дипломати є справжніми професіоналами і матимуть в ООН практично однакову політичну вагу. «Просто, Сергєєв за останній час своїми виступами в ООН і відстоюванням позиції України заробив собі велику популярність серед українців. Натомість Єльченку нині пригадали всі його «гріхи», навіть те, що він є сином секретаря КПУ, послом Росії став за часів Януковича і в якомусь із виступів припустив можливість вступу України до Митного союзу. Насправді, на мою суб’єктивну думку, принципової різниці між ними немає: обидва є представниками ще радянської дипломатичної школи, обидва, незалежно від влади, добросовісно виконували покладені на них обов’язки. Єдина різниця — Єльченко, можливо, не такий блискучий оратор, як Сергєєв, але трагедії з його призначення я б не робив», — зазначає Олександр Сушко.

Сам Володимир Єльченко в ООН людина не нова. У 1997—2000 роках він уже був постійним представником України при ООН. «Переконаний, що цей його досвід буде безцінним на майданчику ООН, де йому доведеться відстоювати інтереси України, сидячи за одним столом iз представником держави-агресора», — прокоментував це призначення міністр закордонних справ Павло Клімкін. 

Позитивно до цього призначення поставився і сам Юрій Сергєєв. «Вітаю свого наступника і професійного дипломата Володимира Єльченка з новим призначенням! Попереду — важка робота у Раді Безпеки ООН, проте на нас чекає успіх!» — написав дипломат у своєму «Твіттері». Будемо на це сподіватися і ми.