Розмінування під обстрілами

11.12.2015

Згідно з новими даними Організації об’єднаних націй, у результаті військових дій на Донбасі загинуло близько 9,1 тис. людей, ще понад 20 тис. осіб є постраждалими. Про це йдеться в доповіді, опублікованій на сайті офісу Верховного комісара ООН iз прав людини. До загиблих та постраждалих ООН зараховує військовослужбовців ЗСУ, мирних мешканців i членів озброєних груп iз так званих «ДНР» і «ЛНР».

До речі, згідно зi статистикою ООН, серед постраждалих цивільних за останні чотири місяці на Донбасі практично кожен другий підірвався на вибуховому пристрої. «Велика кількість жертв вибухонебезпечних пристроїв, які залишилися після активних бойових дій у регіоні, підтверджує необхідність широкого розмінування території», — йдеться у доповіді.

І дійсно, днями Тристороння контактна група в Мінську визначила ділянки в зоні АТО, де в першу чергу буде проведено розмінування. «Ділянки визначали з урахуванням їх інфраструктурної та гуманітарної значущості», — зазначає речник представника України у ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

За її словами, за підсумками засідання сторони узгодили, що представники місії ОБСЄ повинні отримати доступ до всієї території Донбасу, в тому числі й до непідконтрольної Україні частини українсько-російського кордону. Надати такий доступ спостерігачам мають бойовики «ДНР» і «ЛНР».

Утім поки що спостерігачі ОБСЄ не можуть «похвалитися» відкритістю бойовиків. За словами заступника керівника СММ ОБСЄ Олександра Хуга, наразі місія отримала інформацію про місця дислокації відведеного озброєння лише від української сторони та бойовиків «ЛНР» (останні прозвітували, швидше, «для галочки», адже днями «засвітилися» перед спостерігачами — не відвели гаубиці під Луганськом).

Жодного звіту спостерігачам ОБСЄ не надали бойовики «ДНР». Воно й не дивно, якщо врахувати, що позаминулої ночі бойовики понад 30 разів обстрілювали позиції ЗСУ саме на Донеччині. Зокрема, окупанти неодноразово відкривали вогонь із заборонених «Градів» по околицях Курахівки. Головне управління розвідки Міноборони повідомляє, що бойовики розмістили системи «Град», танки та САУ в районі Горлівки, а також Майорська, Зайцевого і Донецька.

За останні дві доби в зоні АТО загинуло двоє захисників України, ще 16 отримали поранення. Зокрема, позавчора в селищі Опитне українська БМП iз бійцями натрапила на фугас (двоє загиблих, семеро поранених).

ДО РЕЧІ

Українські військові навіть під час перебування в зоні АТО заробляють у кілька разів менше, ніж російські окупанти в мирний час, ідеться в статті ЛІГА.net. Видання зазначає, що з минулого року рівень зарплати в армії все-таки помітно зріс, зокрема — українські військові отримують додаткові виплати: за знищення ворожої техніки (проте часто довести це дуже складно, і гроші не виплачують), за участь у бойових діях, а також обіцяну Президентом Петром Порошенком перед виборами «бойову тисячу гривень у день». Останню виплату уряд запровадив 1 лютого 2015 року (а не з травня 2014-го, як обіцяв Президент) і не за кожен день в АТО, а лише за бойовий.

Видання базувало свій аналіз на відповіді Міноборони, з одного боку, і знайдених відкритих даних про доходи російських військових — з іншого. Агентство з посиланням на бійців зазначає, що все ще існують значні проблеми з платіжною дисципліною, через що військові на передовій іноді не отримують зарплати кілька місяців поспіль.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>