Не дай недузі шансу!

02.12.2015
Не дай недузі шансу!

Це має знати кожен. (з сайта shumsklyceum.ucoz.ua.)

Учорашній день пройшов під знаком Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Як свідчить статистика, 2014-го в Європі зафіксована максимальна кількість нових випадків ураження вірусом імунодефіциту з 1980 року: ВІЛ-інфекцію діагностували в понад 142 тисяч осіб. За інформацією ВООЗ, рівень захворюваності у Східній Європі збільшився удвічі. Таку тенденцію експерти пояснюють, зокрема, значним зростанням кількості наркозалежних, які використовують ін’єкційні наркотики. Як відомо, основні шляхи передачі інфекції, що провокує СНІД, — статевий, через кров та від вагітної жінки до немовляти.

За оцінками ВООЗ, Україна досі залишається регіоном із високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції. За офіційними даними, з початку 2015 року в нашій країні зареєстровано понад 13 тисяч випадків ВІЛ-інфекції. Загалом із 1987 по 2015 рік — понад 277 тисяч випадків таких уражень.

Днями в Україні стартувала інформаційна кампанія «Не дай СНІДу шансу». Її мета — привернути увагу широкої громадськості до проблеми. З-поміж заходів, запланованих у рамках кампанії, — безплатні добровільні й анонімні консультування і тестування на ВІЛ, вірусні гепатити та сифіліс, які відбуваються у великих українських містах. Активісти також поширюють інформаційні матеріали й проводять інтерактивні освітньо-профілактичні заходи, до яких долучають молодь і студентів. Кампанія вперше об’єднала зусилля українського уряду та міжнародних організацій.

«Всесвітній день боротьби зі СНІДом, який традиційно відзначається 1 грудня, став приводом для всіх нас продемонструвати нашу єдність і спільність намірів подолати ВІЛ-інфекцію в Україні», — сказав міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі.

Директор Українського центру контролю за соціально-небезпечними хворобами МОЗ України Наталія Низова зауважує, що 57% ВІЛ-інфікованих в Україні проживають у Луганській, Донецькій, Одеській і Миколаївській областях.

«До бойових дій на сході країни 15% інфікованих проживали в Донецькій та Луганській областях. Нині ці люди мігрують країною, — наголошує пані Наталія. — 75% нових випадків недуги — у людей від 20 до 29 років. Для нас украй важливо, щоб 20-річні залишалися здоровими. Серед нових випадків також удвічі зросла кількість жінок, половина з них отримали інфекцію статевим шляхом, оскільки не використовували презервативів під час статевого акту».

Кожен другий українець, який живе з ВІЛ, за словами Наталії Низової, не здогадується про свій статус. Відтак залишається поза медичним наглядом. І в такій ситуації профілактична робота щодо протидії ВІЛ серед населення вкрай важлива. Адже запобігти хворобі завжди простіше, ніж лікувати.