В очікуванні атаки

24.11.2015

За даними української розвідки, проросійські бойовики готуються до наступу на Донбасі. Як повідомляє начальник одного з управлінь Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький, «зафіксовано кілька ознак, що свідчать про те, що здійснюється підготовка до наступальних дій». При цьому ситуація в зоні АТО залишається складною, з ризиками початку локальних бойових дій.

Учора ж ГУР Міноборони офіційно повідомило, що серед бойовиків навмисно поширюється інформація про підготовку до активних бойових дій на Слов’янському та Новоайдарському напрямках. Напередодні українська розвідка повідомляла про готовність бойовиків до бойових дій з українською армією без підтримки кадрових російських військових, наразі це перевіряє спеціальна комісія генштабу ЗС РФ.

Таку інспекцію на окупованому Донбасі проводять, зокрема, 40 російських генералів на чолі із заступником начальника генштабу ЗС РФ, генерал-полковником Істраковим С.Ю. Мало цього, днями пан Істраков навіть нагородив у Горлівці кількох російських артилеристів, які «відзначилися».

Радник глави МВС Зорян Шкіряк додає, що зараз на території окупованого Донбасу перебуває від 35 до 40 тис. бойовиків, з них 8-10 тисяч — це солдати регулярних частин російської армії. Ще близько 60 тис. російських військових перебувають на кордоні з Україною.

У свою чергу, глава СБУ Василь Грицак зазначає, що «російський агресор змінив тактику» і намагається створити видимість замороженого конфлікту на Донбасі, але при цьому дестабілізувати ситуацію всередині України.

Водночас бойовики всі останні дні не припиняли обстріли позицій ЗСУ ні зі стрілецької зброї та гранатометів, ні з важкого озброєння, яке мали відвести. Переважно обстрілювали Авдіївку, Мар’їнку, Піски та Опитне. Лише позавчора ворог здійснив понад 40 обстрілів (близько 30 iз них прийшлися на Донецький напрямок). А вже вчора бойовики вели вогонь по всіх напрямках уздовж лінії розмежування.

Протягом позаминулої доби в зоні проведення АТО загинули двоє захисників України, які підірвалися на міні поблизу села Кримське, що на Луганщині. За словами голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгія Туки, позавчора ще двоє бійців АТО загинули поблизу Станиці Луганської через те, що їхнє авто наїхало на фугас. Один iз вояків загинув на місці, інший — помер від отриманих поранень по дорозі до лікарні.

ДО РЕЧІ

За даними начальника Головного управління персоналу Генштабу ЗСУ Ігоря Воронченка, з початку Антитерористичної операції загинули 2673 українських військових, але 831 боєць із цього числа загинув не в бою. Тобто у ході бойових дій за Україну віддали свої життя 1842 наших вояки. Також за весь час АТО поранення отримали 8519 військових, із них 5913 військових отримали поранення в ході бойових дій.

Голова СБУ Василь Грицак додає, що під час АТО загинули 11 співробітників Служби безпеки і ще понад 100 отримали поранення. За його словами, більше сотні працівників СБУ було нагороджено медалями та орденами.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>