Ставка на добрі відносини з сусідами

18.11.2015

Польща має новий уряд та прем’єра. Рада міністрів та її нова очільниця Беата Шидло у понеділок урочисто склали присягу у Президентському палаці. Перед складанням присяги Беата Шидло та її 25 міністрів, серед яких четверо жінок, відвідали Музей Варшавського повстання, де поклали квіти під меморіальною дошкою загиблому президенту Польщі Леху Качинському та вшанували пам’ять жертв Варшавського повстання. У каплиці музею відбулось богослужіння. По дорозі до президентського палацу глава уряду та міністри поклали квіти біля посольства Французької Республіки у Варшаві та зробили записи про співчуття родинам загиблих і постраждалих у паризьких терористичних актах у книзі посольства.

Новий прем’єр Польщі буде мати два тижні на представлення в Сеймі (парламенті) програми діяльності свого уряду та отримання вотуму довіри. Беата Шидло не стала чекати два тижні, а подасть програму діяльності уряду до Сейму вже сьогодні, а найближчої суботи вона в окремому зверненні ознайомить із нею громадян Польщі. У запропонованому прем’єром складі уряду буде троє віце-прем’єрів: Пьотр Глінський (міністр культури і національної спадщини), Матеуш Моравецький (міністр розвитку) та Ярослав Говін (міністр науки та вищої освіти). Главою канцелярії глави уряду буде Беата Кемпа.

Для України не байдуже, хто очолив ключові міністерства. Тож міністром оборони призначено Антоні Мацеревича. Обов’язки міністра юстиції покладені на Збігнєва Зьобро. Державним казначейством Польщі буде завідувати Давід Яцкевич. Міністром фінансів призначено Павла Шаламаху. Енергетикою займатиметься Кшиштоф Тхужевський. Міністерство внутрішніх справ та адміністрації очолив Маріуш Блящак.

І, нарешті, що найбільш цікавить нас, закордонною політикою буде завідувати 58-річний Вітольд Ващиковський — історик за фахом, дипломат і політик, доктор гуманітарних наук. «Польсько-російські стосунки є поганими, та це не наша провина, це спричинено російською агресією в Грузії, потім в Україні, а тепер її воєнними діями у світі. Росія порушила принципи Хартії ООН, порушила міжнародне право. Ключ до вирішення цієї ситуації — в Москві. Це від Москви залежить, як покращити стосунки не тільки з Польщею, а й із іншою частиною світу», — зазначив Ващиковський, коментуючи стосунки Польщі та Росії. Він також заявив, що новий польський уряд домагатиметься від Росії, аби та повернула на батьківщину рештки польського президентського літака, який у 2010 році розбився під Смоленськом.  «Будемо їх запитувати, чому вони так довго зволікають із передачею уламків літака. Це має ознаки неприхильного і навіть ворожого ставлення до Польщі. Поляки не розуміють, чому це так довго триває», — пояснив майбутній міністр закордонних справ. Вітольд Ващиковський також заявив про плани корегування зовнішньої політики Польщі. За його словами, закордонну політику необхідно відбудувати, спираючись, перш за все, на найближчих сусідів.

Питаннями смоленської катастрофи цікавитимуться й у польському міністерстві оборони. 67-річний Антоні Мацеревич є політиком, який переконаний, що смоленська катастрофа — це результат змови проти Польщі. Упродовж кількох років Мацеревич очолював парламентську комісію з розслідування цієї трагедії, яка послідовно заперечувала тезу про винятково технічні причини авіакатастрофи.

Сама ж 52-річна пані прем’єр Беата Шидло є етнографом за освітою. Вона також здобула післядипломну освіту в Краківській економічній академії. 2005 року стала депутаткою Сейму, з 2010 року є заступницею лідера партії Право і справедливість. Відома своїми виступами в парламенті на економічні теми.

У Росії новий уряд Польщі сприйняли доволі критично. Урядова «Россійская газєта» наголошує на «антиросійських поглядах» частини нових міністрів. Агенція «Ассошiейтед пресс» характеризує кабінет Беати Шидло наступним чином: «Новий уряд має поміркованого прем’єра, але його склад віддзеркалює дуже ідеологічний світогляд, який є проамериканським і підозрілим до Росії». Впливова американська бізнесова газета «Уолл-Стріт Джорнелл» характеризує новий уряд Польщі як «проамериканських яструбів», особливо коли йдеться про міністрів оборони та закордонних справ.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>