Полювання на терористів

18.11.2015
Полювання на терористів

Бельгійська поліція здійснює спецоперацію в Моленбеку.

У той час, як у європейських столицях нині віддають шану загиблим внаслідок терактів у Парижі, спецслужби Франції та Бельгії проводять рейди, обшуки і затримання підозрюваних у зв’язках із терористами, повідомляє сайт «Радіо «Свобода». Брюссельський квартал, де, за даними поліції, частково був спланований паризький напад, більшу частину понеділка був у епіцентрі уваги сцецпризначенців та поліції. Політики тим часом заявляють, що роботу антитерористичних агенцій будуть підсилювати в усіх державах ЄС.

Переполох у «джихадистані»

«Моленбекистан», «джихадистан» — так нині називають у Бельгії Моленбек, район Брюсселя, густонаселений мігрантами з арабських держав і де, за даними спецслужб, готувалися теракти в Парижі. У понеділок цей квартал став епіцентром антитерористичних операцій. Обшуки квартир, облога та пошукові дії — близько сотні поліцейських мали на меті знайти тих, хто має зв’язки з джихадистами — такої масштабної операції брюссельці ніколи не бачили. Також були знешкоджені саперами підозрілі предмети поблизу євроустанов, перевірені сусідні автомобілі з французькими номерами та проведені обшуки в інших містах Бельгії. Але це дало незначні результати: одну особу забрали на допит, жодного арешту, а основний підозрюваний Салах Абдельслам і далі перебуває в розшуку, повідомила бельгійська прокуратура. Загалом впродовж вихідних заарештували сiмох осіб, п’ятьох із них незабаром звільнили.

У самій Франції впродовж останньої доби тривали слідчі дії, внаслідок яких заарештували 23 ймовірних ісламістів. За словами міністра внутрішніх справ Франції Бернара Казнева, ще понад 100 людей перебуватимуть під домашнім арештом, а загалом обшуки проведено у понад півтори сотні місць по всій країні. Для ефективнішої протидії терористам планують далі поліпшувати роботу спецслужб по всій Європі. Як повідомив британський прем’єр Девід Камерон, завдяки їм за останні півроку лише у Великій Британії змогли попередити сім терористичних атак.

Тим часом міністри закордонних справ ЄС, які зібралися у Брюсселі, пообіцяли посилювати співробітництво і між собою, і з державами-союзницями задля викорінення терористів. Арлем Дезір, французький держсекретар з європейських справ, каже: слід поглибити координацію спільних дій. «Щоб боротися з тероризмом та його командними центрами у Сирії, треба діяти, як Франція цієї ночі. Водночас слід готувати перехід влади в цій країні, а для цього потрібен тиск усього міжнародного співтовариства і, очевидно, всіх регіональних гравців», — заявив міністр. Союз НАТО теж висловив солідарність із Францією, заявивши, що готовий посилити боротьбу проти екстремізму. Керівник альянсу Єнс Столтенберґ, зокрема заявив, що його організація більше, ніж будь-коли готова вживати заходів проти загрози тероризму й екстремізму.

Теракти, що змінять Конституцію

По всій Франції після серії терактів значно посилені заходи безпеки. Це стосується великих підприємств, офіційних установ, крамниць, публічних закладів та аеропортів. Низку великих заходів, що були заплановані у Парижі, скасовано. Особливо підвищили пильність у транспорті: на залізниці та у «Євротунелі».

Президент Франції Франсуа Олланд позавчора виступив на надзвичайному засіданні Конгресу парламенту Франції. Обидві палати — Національні збори і Сенат — зібралися у Версалі, щоб заслухати звернення глави держави про нову стратегію внутрішньої і зовнішньої політики Франції після терактів 13 листопада. Головні тези викладеної Олландом стратегії: підсилення ударів по «ІДІЛ» у Сирії, єдина коаліція зі США та Росією, зміна Конституції та продовження надзвичайного стану на три місяці, 8500 нових співробітників силових відомств, зупинення скорочення армії. Олланд ще раз наголосив, що Франція перебуває у стані війни. Французькі військові літаки у ніч на вівторок завдали нових авіаударів по опорних позиціях угруповання «Ісламська держава» у Сирії.

А ТИМ ЧАСОМ...

У понеділок увечері до Парижа прибув із незапланованим візитом держсекретар США Джон Керрі. Він провів переговори з президентом Франції Франсуа Олландом, під час яких заявив, що США стоять «пліч-о-пліч» із Францією. Люксембург, який зараз головує в Євросоюзі, скликає надзвичайний саміт міністрів внутрішніх справ та юстиції країн ЄС 20 листопада. Зустріч відбудеться на прохання Франції, повідомив міністр внутрішньої безпеки та віце-прем’єр Люксембургу Етьєн Шнайдер.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>