Вип’ємо — за здоров’я!

10.11.2015
Вип’ємо — за здоров’я!

Вітамінні чаї — відмінний засіб у боротьбі проти застуди. (з сайта supersadovnik.ru.)

Будь-якій недузі, як відомо, легше запобігти, ніж боротися потім з її наслідками. Профілактика застудних хвороб — тема актуальна будь-якої пори року, а нині, в осінньо-зимовий період, — і поготів. Як зміцнити імунітет?
Нав’язлива реклама, що падає на наші голови з телеекранів та радіо, намагається скерувати нас до аптечних препаратів, у яких зацікавлений їх виробник — адже піклується про збут. Вони недешеві, а яка від них користь, наскільки вони ефективні, — питання неоднозначне. До того ж «промислові» вітаміни слід вживати обережно, порадившись із лікарем. Однак існує чимало простих, доступних народних засобів, не менш дієвих та ще й приємних на смак. Чаї, відвари з трав, вітамінні суміші... Спробуємо відібрати кілька рецептів, які стануть у пригоді кожному.

Ожина допоможе ожити

Чай із трав’яних зборів — відмінний засіб для запобігання застуди та грипу. Звісно, важливо знати, які саме трави та плоди мають протимікробну, антивірусну та загально зміцнювальну дію, і пити такі чаї щодня, курсами по два-три тижні, не пропускаючи жодного прийому.

— Саме так — тільки регулярне вживання чаїв та настоянок матиме ефект, адже одна чашка для імунітету — крапля в морі, — розповідає лікар-терапевт Світлана Міщенко. — Звісно, ніхто не каже, що пити настої доведеться цілий рік. Вживаємо їх переважно восени і взимку — саме тоді, коли дуже легко застудитися і підхопити вірус грипу. Трав’яний чай варто готувати собі по дві чашки в день — уранці та ввечері (перед сном).

Отже, які саме чаї — наші спільники у боротьбі з підступною застудою?

Наприклад, ромашково-суничний. Аби отримати його, перемішайте у рівних пропорціях суничне листя та квіти аптечної ромашки. Помістіть суміш у скляну банку. Для приготування чаю столову ложку суміші заварюйте склянкою окропу. Настоюйте 20 хвилин, затим процідіть. Чай потрібно пити свіжим, відразу як заварився. Цей напій відмінно зміцнює імунітет.

Ефективно запобігає і лікує застуду напій із чорної смородини. У ньому багато вітаміну С, який (і це добре відомо) допомагає організму долати вірусні захворювання. Заварювати чорну смородину найкраще у класичний спосіб: дві-три столові ложки подрібненого листя залити двома склянками (півлітра) окропу і залишити на 15 хвилин. Можна вживати засушену з гілочками і листям суницю, малину. Вони також багаті на «антивірусні» речовини.

Якщо маєте можливість заварити листя ожини — отримаєте ще один цінний вітамінний напій. Три столові ложки сухого подрібненого листя необхідно залити півлітрами окропу. Проваріть усе це на водяній бані хвилин 10, дайте настоятися півгодини. Відтак залишається процідити відвар і — смачного! Листя ожини має протизапальну, бактерицидну й потогінну дію. І заспокійливу також, що дуже доречно в міжсезоння, коли люди стають більш вразливими до депресії.

А обліпиха вірус налякає

Не менш ефективні, ніж трав’яні чаї, і настої з ягід — шипшини, калини, горобини, обліпихи, журавлини.

— Шипшина — справжня скарбничка вітаміну С, — нагадує лікар-дієтолог Олена Заславська. — Для відвару візьміть дві-три столові ложки ягід, залийте півлітрами окропу і настоюйте в термосі цілу ніч. Перед вживанням відвар краще розбавляти кип’яченою водою, у рівних пропорціях. Дуже корисний шипшиновий напій із медом.

В осінній період доречна настоянка з горобини. У її ягодах багато вітамінів А, В і Е, різні мікроелементи. Аскорбінової кислоти у ній не менше, ніж у лимонах, стверджує дієтолог. Аби приготувати напій із горобини, візьміть дві столові ложки сухих плодів і 200 міліграмів окропу. Проваріть на повільному вогні 10 хвилин. Дайте настоятися 20 хвилин, процідіть, а ягоди відтисніть. Вживати напій краще по півсклянки двічі-тричі на день. Корисно заварювати як червону, так і чорну горобину. Можна поєднувати із шипшиною. Помічна для здоров’я і вітамінна маса з горобини: змішайте ягоди з медом або перетріть із цукром.

Імунітет подякує вам за обліпиху. У м’якоті її плодів чимало вітамінів, які організм потребує для боротьби з вірусами. Візьміть до уваги такий відмінний антивірусний рецепт: столову ложку ягід обліпихи розтовчіть у чашці і залийте склянкою окропу. Залиште, доки охолоне. Коли напій стане теплим, додайте чайну ложку меду — і вживайте на здоров’я.

Ягоди калини, яка відома своїми лікувальними властивостями, корисно поєднувати із зернами гранату. Пані Олена радить змішати їх у рівних пропорціях, скласти у скляну банку і зберігати у прохолодному місці. А перед вживанням одну столову ложку суміші слід розбавити склянкою кип’яченої води кімнатної температури. Пити необхідно до їжі, двічі-тричі на день.

Що то за масло — без лимона?

Можна приготувати і так звані вітамінні компоти, які відмінно гартують імунітет. Візьміть такі трави, як меліса, звіробій, іван-чай (їх можна купити в аптеці). На літр окропу додайте п’ять столових ложок суміші цих трав. Заваріть — і настоюйте дві години. Для ягідного вітамінного компоту скористайтеся плодами журавлини, чорної смородини і вишні. Зваріть їх у двох літрах води — без цукру. Коли настоїться — процідіть. Затим змішайте два відвари — трав’яний і ягідний.

— Простий і дієвий винахід — вітаміні суміші із сухофруктів, — каже Олена Заславська. — Можна брати будь-які (родзинки, курагу чи інжир). Раджу такий рецепт: півкілограма моркви і яблук, 200 грамів родзинок, лимон і кілька столових ложок меду. Моркву і яблука варто натерти на дрібній тертушці, курагу — дрібно порізати, лимони перемолоти у м’ясорубці. Все перемішати. Вживати по одній-дві столових ложок двічі або тричі на день.

У період вірусних захворювань лікар рекомендує вживати більше лимонів. Сік лимонів дуже корисний і багатий на вітаміни, але багато його не вип’єш — через концентровано кислий смак. Відтак можна зробити лимонне масло, яке має доволі цінних речовин і зміцнить організм. Для приготування візьміть один лимон, 100 грамів м’якого натурального вершкового масла і дві-три столові ложки меду. Лимон треба опустити на кілька хвилин у окріп, аби став м’яким, а потім перемолоти разом зі шкіркою на м’ясорубку. Додати масло та мед — і добре перемішати до однорідної суміші. Таку вітамінну масу можна вживати як звичайне масло: робити бутерброди, додавати до каш і супів.