Перероблене м’ясо — шинка, сосиски, ковбаса тощо — є канцерогенами, попереджає Міжнародна агенція з дослідження раку. Про це йдеться у звіті, в якому проаналізували результати 800 досліджень з усього світу. Вчені знайшли чіткий зв’язок між споживанням м’ясних продуктів та певними видами раку. Під підозру потрапило і червоне м’ясо, утім цьому ще бракує доказової бази.
Курт Страйф, голова департаменту агенції з дослідження раку Всесвітньої організації охорони здоров’я сказав: «Аналіз кількох досліджень виявив 17-відсоткове підвищення ризику захворювання на колоректальний рак при споживанні кожних 50 грамів обробленого м’яса на день. Цей ризик можна порівняти з небезпекою від червоного м’яса — 17% на кожні 100 грамів, хоча щодо останнього докази ще недостатньо переконливі». Водночас у заяві ВООЗ йдеться і про те, що споживання м’яса дає свої переваги для здоров’я. Адже червоне м’ясо має і свою цінність — воно є головним джерелом заліза, цинку та вітаміну В12.
Під переробленим м’ясом науковці розуміють будь-яке м’ясо, що було засолене, пройшло ферментацію, копчення, консервацію чи іншу переробку для підсилення смакових властивостей чи збільшення терміну зберігання. Саме те, що додається до м’яса, і таїть у собі ризики захворіти на онкологію. Дана Луміс, дослідник агенції з дослідження раку, пояснила: «Оброблене м’ясо потрапило до переліку канцерогенів разом із добре відомими чинниками, серед яких — куріння тютюну, азбест, забруднене повітря. Утім важливо визнати, що цей перелік утворено за потужністю доказової бази щодо канцерогенності, а не за рівнем ризику. Тобто ризик отримати захворювання від куріння тютюну є набагато вищий, ніж ризик від споживання м’яса. Якщо точніше, то цей ризик удесятеро вищій». Наразі дослідники прирівнюють перероблене м’ясо до плутонію та алкоголю, адже й те, й інше викликає рак.
ВООЗ твердить, що його висновки є важливими для розробки збалансованої дієти. Бі-Бі-Сі цитує професора Тіма Кі з Британського інституту вивчення раку та Оксфордського університету, який каже, що «ці висновки не означають, що ви маєте одразу припинити їсти червоне чи перероблене м’ясо, але якщо ви їсте багато, то варто замислитися про те, щоб їсти менше». «З’їдена час від часу булочка із шинкою не наробить великої шкоди. Але в основі здорової дієти має бути поміркованість», — наголосив професор Кі.