Восьме Чудо Світу

21.10.2015
Восьме Чудо Світу

Це і є моє Восьме Чудо Світу (для порівняння розмірів на плодах лежить сірникова коробочка). (автора.)

Маючи 25-річний досвід колекціонера й селекціонера, мені вдалося зібрати чималу колекцію рідкісних овочевих, лікарських та екзотичних рослин. Читачі, які уважно слідкували за моїми публікаціями в періодиці, дізналися та безкоштовно отримали ті новинки, яких не було ще в Україні. Це вже стара тема, але мені хочеться розповісти про своїх улюбленців — це помідори, які ще називають третім хлібом.

Як колекціонер я відбирав найкращі, найурожайніші сорти помідорів з усього світу, які пройшли випробування в екстремальних погодних умовах, висаджував їх на різних ґрунтах, випробовував на стійкість до різних збудників хвороб і залишав ті сорти, які найстійкіші до них.

Розповім про деякі з них. Ось, наприклад, Щедрі Сливки — це середньостиглий, невибагливий сорт, вага плоду в середньому 150 г, дає багатий урожай солодких плодів із хрустким м’якушем, які весело і легко ростуть. Довго зберігаються навіть зірвані, підходять для соусів, пасти, надзвичайно густого соку, консервації.

А ось новинка зі США — Кайро — це надранні помідори. Лише через 50 днів після появи паростків можна одержати повноцінні стиглі помідори вагою 120 г — смачні, соковиті! Сорт самоопилюючий, стабільний урожай навіть при поганих погодних умовах. Його неможливо повністю зібрати — така врожайність. Плоди встигають достигнути до появи фітофторозу. За сезон можна висадити й отримати два врожаї!

Також моїми улюбленцями стали в цьому році Рожевощокі — це знову вихідці зі США. Надзвичайний сорт із фантастичним урожаєм: на міцному кущі висять 500-грамові рожеві, смачні, соковиті та дуже гарні плоди. Сорт середньостиглий, висота куща — лише 0,6 м.

Розповім про мої улюблені сорти (бо низькорослі вже віддали свій урожай, а високорослі все родять, квітнуть аж до морозів). Так от, високорослі сорти, які заслуговують на увагу: Томатний Король, Синій, Чері Бінг, Ті Фен, Ерл Грей, Храм, Большая Мама, Українська Олена, Мир Маріани, Саволі, Хейзел Мей, Сицилійське Блюдце. Познайомлю вас із деякими не названими сортами. Рожевий Мохнатий Кабан — цей сорт вивів американський селекціонер Бред Гейца. Вiн має рожеві плоди з жовтими розводами, їх можна сплутати з яблуками. Сорт середньостиглий, плоди — 150 г, з дуже приємним смаком, а врожай просто неможливо зібрати. Підходить для відкритого ґрунту та теплиць.

Зимові Чері — це також незвичайний витвір природи: плоди невеликі (до 25 г), ростуть гронами до 60 штук, а цих грон на кущі — не перелічити! От і рахуйте, скільки на одному кущеві таких помідорчиків. Плоди дуже солодкі, червоного кольору, стійкі до захворювань. Висота куща — 1 м.

А ще не можу не розповісти про такий сорт, як Сонце Надії. Це також новинка зі США, яка має міцний високорослий кущ висотою до 1,2 м, на якому виростають масивні, плескаті плоди жовтого кольору із солодким м’якушем. Ці помідори мають лікувальні властивості. Плодоносять до заморозків.

Коротенько розповім про унікальний новий сорт американської селекції — Восьме Чудо Світу. Це низькорослий сорт із міцними, розкішними, величними стеблами, середньостиглий, але з розтягнутим періодом плодоносіння. Помідори червоного кольору, вагою від 800 г і до кілограма, мають м’ясисту структуру з незабутнім ароматом та багатим смаком. З усіх помідорів, які я вирощував, у них найсолодші плоди. Незважаючи на велетенську вагу, плоди не тріскаються, довго висять на кущі, не втрачаючи своїх смакових та лікувальних якостей. Саджати можна як у теплиці, так і у відкритий ґрунт. Цей новий сорт висотою 0,7 м, стійкий до хвороб, плоди мають лікувальні властивості: їх можна їсти людям, які мають проблеми зі шлунково-кишковим трактом, у них підвищений вміст каротину, інших корисних речовин, які благотворно впливають на печінку, сприяють покращенню обміну речовин в організмі, підвищують рівень гемоглобіну. Сорт також багатий на бета-каротин, який запобігає ранньому старінню та знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Якщо вас зацікавив сорт Восьме Чудо Світу, то я із задоволенням безкоштовно вишлю вам насіння для розведення цього сорту. Для цього у свій лист на мою адресу (51610, Дніпропетровська область, Верхньодніпровський район, с. Мишурин Ріг, вул. Моргуна, 30, Олександру Івановичу Кріпаку) вкладіть конверт із маркою (2 грн. 40 коп.) зі зворотною адресою. Буду радий, якщо сорт Восьме Чудо Світу припаде вам до душі і до смаку.

Олександр КРІПАК
село Мишурин Ріг, Верхньодніпровський район, Дніпропетровська область
  • Аби жолуді, а до дуба — байдуже...

    Чисельність населення у будь-якій країні є фактором, що безпосередньо впливає на подальший розвиток суспільства — уповільнює чи прискорює його, а також вважається базисом економічного, соціального, політичного, культурного, духовного та інтелектуального розвитку держави. >>

  • Яйце, прапор і безсмертна душа

    На перший погляд, це несумісні речі, проте вони є різними формами матерії та енергії, перетворені фізикою і біофізикою. Багато тисячоліть людина пізнавала Світ — від плескатої Землі до нейтрона й пульсара; пристосовувалася до природи, накопичувала досвід використання природних явищ на свою користь. Незрозумілі явища приписували «галузевим» богам; творилися міфи, з яких формувалася релігія. >>

  • Історія повторюється і вчить

    Події, які відбуваються у сучасному світі, вимагають від нас, українців, бути особливо пильними. Озвіріла влада Москви йде на все, щоб порушити встановлений мир і порядок у світі, одурманити населення Росії, виправдати свою агресивну політику щодо своїх сусідів. Особливу роль у цій справі відіграє Московська церква як підрозділ ФСБ. >>

  • Прийми, загарбнику, нашi дари...

    Проблеми, притаманні нашому життю, не зникли після виборів до Верховної Ради, а лише загострилися та ще й довели, що виборець не мудріший за дурного карася. Подивімося на партії, які прийшли в парламент. >>

  • Фальшива назва держави

    Після Полтавської битви 1709 року, зламавши незалежницький спротив волелюбних українців на чолі з Мазепою, московський цар Петро І в 1721 р. проголосив Московію називати Росією, а себе — імператором Російської імперії, хоча Залісся (тобто Московія) ніякого відношення до Київської Руси-України не мало, її історичне минуле — в Золотій Орді. >>