Розгадати таємниці води

20.10.2015
Розгадати таємниці води

Цікаві експонати розкажуть багато корисного про воду. І навіть дозволять експериментувати...

Вода — це життя. А чиста питна вода, як відомо, — основа здоров’я. Інтерактивна освітня експозиція «Таємниці води», що відкрилася в столичному Музеї популярної науки і техніки «Експериментаріум», допоможе юним відвідувачам розгадати цікаві «водні» загадки. Чому це так важливо саме для дітлахів?

Діти в період активного росту і розвитку як ніколи потребують чистої природної води, запевняють лікарі. «Вода становить 65-70% головного мозку дитини. Саме вона зволожує кисень для дихання, регулює температуру тіла, а також допомагає організму засвоювати поживні речовини і захищає життєво важливі органи. Тому необхідно постійно підтримувати водний баланс у дитячому організмі, а особливо під час навчального процесу», — зауважує лікар-дієтолог Наталія Самойленко.

Це перший такий проект в Україні. «Таємниці води» охоплюють не тільки основи теоретичних знань — про значення води для людського організму. Проект покликаний «започаткувати» корисну звичку — пити природну воду. На водній експозиції діти побачать експонати, які з наукової точки зору пояснюють вплив води на організм людини, демонструють, чому саме вона така важлива для здоров’я. І детально описують усі функції води, показують її кількість у людському організмі — залежно від віку. А також пояснюють різницю в молекулярному складі води, яка перебуває в різних агрегатних станах.

Водна експозиція об’єднує знання про водні механізми, необхідні у житті. Скажімо, діти зможуть побачити, як працює помпа, як циркулює вода, коли її забирають зі свердловин. А за допомогою наочного розподілу води в ємностях іще й пересвідчаться у правильності теореми про «Піфагорові штани». Також на виставці покажуть роботу «Архімедового гвинта», який історично використовується для передачі води з низько розміщених водойм у зрошувальні канали.

«Із музеєм «Експериментаріум» маємо спільне бачення розвитку підростаючого покоління — це наука та здоровий спосіб життя, — каже Марко Ткачук, генеральний директор IDS Borjomi Ukraine. — Оскільки дбаємо про хороше самопочуття і здоров’я своїх маленьких споживачів, вирішили створити освітню інтерактивну демо-зону про важливість води в житті людини. Основна цільова аудиторія «Моршинської Спортик» — діти від 3 до 8 років, тому символічно починати даний проект саме з триріччя музею. Приємно піклуватися про дітлахів, даруючи їм природну воду і спрагу до знань, науки, чогось нового».

Водна експозиція «Таємниці води» складається з 12 інтерактивних експонатів та інформаційних стендів, дозволяє провести чимало повчальних експериментів із рідиною. І, за словами організаторів, буде постійно оновлюватись, поповнюватиметься новими демонстраційними стендами.