«Блакитні шоломи» в запасі

20.10.2015

Офіційний Київ не виключає, що бойовики можуть зірвати виконання Мінських угод. На такі думки наводять події останніх днів. По-перше, минулої п’ятниці з вини терористів було в останній момент зірвано обмін полоненими. За словами радника голови СБУ Юрія Тандита, сталося це через те, що терористи почали «шантажувати українську сторону неприйнятними вимогами», тоді як «в Кремлі роблять усе, щоб використовувати заручників у своїх корисливих цілях».

По-друге, бойовики «ДНР» перенесли дату відведення російських танків від лінії розмежування на три доби. Мовляв, відводити озброєння калібром менше 100 мм вони розпочнуть лише 21 жовтня через регулярні порушення режиму тиші. І це при тому, що саме бойовики регулярно влаштовують провокаційні обстріли позицій ЗСУ зі стрілецької зброї, внаслідок чого в останні дні поранено четверо захисників України.

Водночас сили АТО позавчора розпочали відведення гармат на Донеччині, тоді як на Луганщині ЗСУ вже повністю завершили відведення танків, артилерії та мінометів, а спостерігачі поставили крапку в процесі верифікації цього озброєння. За даними військової розвідки, бойовики, натомість, демонстративно відводять своє озброєння вдень, щоб це зафіксували представники місії ОБСЄ, а вночі повертають танки і гармати на вогневі позиції.

У Генштабі ЗСУ зазначають, що, оскільки бойовики відмовилися синхронно з українськими вояками відводити озброєння на Донеччині, українська армія внесе «корективи у свої плани». Тобто може зачекати до середи, зупинивши відведення гармат.

Така поведінка бойовиків «ДНР» і «ЛНР» змушує Київ розглядати інші варіанти на випадок ескалації конфлікту. За словами Президента Петра Порошенка, Україна буде використовувати своє членство у Раді Безпеки ООН для стабілізації ситуації на Донбасі й наполягатиме на введенні миротворців ООН.

«Для стабілізації ситуації я не виключаю, особливо якщо пункти Мінських угод не будуть імплементовані відповідно до погодженого графіка, — ми можемо повернутися до пропозиції щодо введення в Україну миротворчих підрозділів ООН», — заявив в інтерв’ю вітчизняним телеканалам пан Порошенко. При цьому глава держави не вірить, що президент РФ Володимир Путін вирішив шукати шлях мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

«Я б хотів вірити. Але, на жаль, ні. На жаль, до вересня у нас була активна воєнна операція і лише зараз ми маємо режим припинення вогню. На жаль, не відбувається продовження впровадження Мінських домовленостей. Перше рішення, яке повинен прийняти Путін, — це відвести свої війська з української території», — каже Петро Порошенко.

А ТИМ ЧАСОМ...

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк назвав чотири умови для проведення виборів на нині окупованих територіях Донбасу. Перша умова: російські окупанти зобов’язані покинути територію України і виконати Мінські домовленості. По-друге, 1,5 мільйона тимчасово переміщених осіб, які зареєстровані в Україні, мають отримати право взяти участь в такому виборчому процесі і вибрати тих, хто буде представляти місцеву владу Донецька і Луганська. Третя умова, за його словами, — вибори мають чітко відповідати українському законодавству та найвищим стандартам чесних і прозорих виборів.

«Четверте — ми повинні забезпечити політичну конкуренцію у Донецьку і Луганську, як через доступ ЗМІ до цих територій, так і через право всім політичним партіям України взяти участь в цих виборах і направити туди своїх кандидатів, — зазначає пан Яценюк. — Російська ідея легалізувати через вибори цей анклав і надати терористам статус депутатів місцевих рад не пройде!».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>