«Посів» без особливих привілеїв

16.10.2015
«Посів» без особливих привілеїв

Збірна Голландії на чолі з Робіном ван Персі (ліворуч) уперше з 1984 року залишилася за бортом ЧЄ. (з сайта www.uefa.com.)

Остаточна заявка учасників фінальної частини чемпіонату Європи-2016 з футболу майже повна. Із 24 позицій вільними залишаються лише чотири місця, за які в наступному місяці позмагаються вісім збірних, котрі за підсумками групового етапу кваліфікації у своїх «пульках» посіли треті місця.

Серед них — і національна команда України, яка не змогла напряму відібратися на французьке Євро. Додатковий квиток щастя, призначений для кращої третьої збірної відбору, за який власне в останніх матчах і боролася наша команда, дістався турецьким футболістам. «Синьо-жовті» ж, аби вдруге у своїй історії зіграти на єврофорумі, будуть змушені, як каже Михайло Фоменко, зробити додатковий кваліфікаційний крок — зіграти «плей-оф».

Отримавши перед стиковими матчами сіяний статус, вітчизняні футболісти та їхні вболівальники з нетерпінням чекають недільного жеребкування, коли визначиться майбутній суперник команди Фоменка. Кожен із можливих опонентів — Ірландія, Данія, Норвегія чи Словенія — міцні середняки європейського футболу.

Кого б не послав у суперники українцям жереб — легкого життя у «синьо-жовтих» точно не буде. Так, свій сюрприз від словенців — у «плей-оф» кваліфікації ЧЄ-2000 — українська збірна вже отримала. Як уміють перетворюватися з темної конячки на невловимого скакуна данці — сенсаційні чемпіони Європи 1992 року — теж добре відомо. Збірна Ірландії на чолі з нев’янучим Робі Кіном також не подарунок — «зелені» вже не раз псували нерви європейським грандам.

Не такими загрозливими поміж представників цього квартету виглядають хіба що норвежці, з якими останнім часом у нашої команди складалися «хороші стосунки». Останні їхні два побачення завершилися на користь наших футболістів. При цьому варто нагадати, що саме з перемоги (2:0 — у товариському матчі) над «вікінгами» розпочав свою роботу біля керма збірної України її нинішній наставник.

Додамо, що разом з українськими футболістами в статусі сіяних «плей-оф» єврокваліфікації-2016 гратимуть збірні Боснії та Герцеговини, Швеції та Угорщини. Цікаво, що саме мадяри — після поразки «синьо-жовтих» іспанцям — вважалися головними претендентами на потрапляння до Франції з кращого третього місця. Утім завдяки збігу обставин, їх випередили турки, котрі в боротьбі за рятівну позицію в групі «А» залишили за межами майбутнього Євро бронзових призерів ЧС-2014 — збірну Голландії. Континентальний форум «помаранчеві» пропустять вперше за 30 років. «Я не виконав покладеного на мене завдання. Однак слід визнати, що в порівнянні з бразильським «мундіалем» у нашій команді змінилося аж 15 виконавців», — наставник «летючих голландців» Дані Блінд пояснив причини національного антирекорду, встановленого його командою. Водночас у фінальній частині «розширеного» ЧЄ-2016, де змагатимуться не 16, а 24 збірні, уперше у своїй історії зіграють Албанія, Словаччина, Уельс, Північна Ірландія та Ісландія.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи-2016. Відбірковий раунд. 10-й тур.

Група А.

Голландія — Чехія — 2:3, Туреччина — Ісландія — 1:0, Латвія — Казахстан — 0:1.

Турнірне становище: Чехія — 22, Ісландія — 20, Туреччина — 18, Голландія — 13, Казахстан, Латвія — 5.

Група B.

Бельгія — Ізраїль — 3:1, Кіпр — Боснія і Герцеговина — 2:3, Уельс — Андорра — 2:0.

Турнірне становище: Бельгія — 23, Уельс — 21, Боснія і Г. — 17, Ізраїль — 13, Кіпр — 12, Андорра — 0.

Група H . Італія — Норвегія — 2:1, Болгарія — Азербайджан — 2:0, Мальта — Хорватія — 0:1.

Турнірне становище: Італія — 24, Хорватія — 20, Норвегія — 19, Болгарія — 11, Азербайджан — 6, Мальта — 2.