Таємний легіон Української революції

16.10.2015
Таємний легіон Української революції

Віктор Гвоздь (ліворуч) та Сергій Тримбач (праворуч) дійшли згоди, що про українських розвідників варто знімати патріотичне кіно. (автора.)

Чергову книжку про українських розвідників iз нагоди Дня захисників України в Києві презентували Служба зовнішньої розвідки України (СЗР) та видавництво «Ярославів Вал». Цього разу автор Олександр Скрипник, що є не лише журналістом і письменником, який досліджує історію вітчизняних спецслужб, а й радником голови СЗР, зосередив свою увагу на історичних постатях розвідників доби Української революції (1917—1921 рр.) та періоду діяльності національних спецслужб в умовах еміграції.

«У надскладних умовах агресії Росії проти молодої української держави вони жили, боролися і вмирали за Україну, — зазначає Олександр Скрипник. — У нерівному протистоянні більшість із них не зламалася, не зневірилася, не опустила руки навіть тоді, коли танули останні надії захистити нашу державність».

Автор зізнається, що до роботи саме над цією книгою його спонукав голова СЗР Віктор Гвоздь. Тим більше що пан Скрипник як радник голови СЗР має доступ не лише до наукових джерел чи мемуарів, а й до цінних документів з архівів Служби зовнішньої розвідки та Служби безпеки. Голова СЗР, у свою чергу, зазначив, що до сьогодні більш відомими були лише українські розвідники, які діяли в часи СРСР. А про діяльність розвідників-патріотів, які боролися за незалежність України, майже нічого не було відомо.

«Після призначення на посаду я був здивований, що навіть в навчальних програмах інституту СЗР не було нічого про діяльність розвідників-патріотів, які служили не імперії, а рідній країні. Тоді мені подумалося: яких майбутніх розвідників виховуємо? Тож ми підняли наші архіви і з великого масиву документів побачили постаті багатьох героїв, чия діяльність досі замовчується Росією зі зрозумілих причин, — розповідає Віктор Гвоздь. — Тому сьогодні треба витягувати з архівів на світ Божий незаслужено забутих героїв, змивати брудне нашарування радянської пропаганди з облич справжніх борців за незалежність, які впродовж десятиліть носили тавро «ворог народу» чи «іноземний шпигун», утверджувати думку, що вони загинули немарно. Ця книга дає ще й поштовх до розуміння того, що відбувається навколо України нині, пояснює природу російської агресії, яка застосовувала «гібридні» методи ще сто років тому».

Присутній на презентації голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач висловив готовність до співпраці з керівництвом СЗР та автором книжки зокрема. «З дитинства нас виховували на чужих героях, тоді як саме українські герої сьогодні мають бути всюди в аудіовідеопросторі держави, — вважає пан Тримбач. — Так, коштів на українське повнометражне кіно, як правило, не вистачає. Але ж погляньте на ці драматичні долі героїв, на їхню відданість українській ідеї! На цих матеріалах, як мінімум, можна зняти гарний серіал, який виховуватиме нові покоління українців!».

На презентації книжки були присутні й окремі історики, керівники музеїв, а ще Марта Вислоцька, чий тесть — Іван Вислоцький — є одним iз героїв книги. Для багатьох українців є досі не відомими постаті інших героїв книги — Миколи Красовського та Федора Боржинського, Всеволода Змієнка та Івана Литвиненка, Якова Гальчевського та Ольги Басараб.

«Наша історія висвітлюється усе краще. Тепер читачі відкриють для себе багато характерів незвичних, рвійних, що притаманні людям неординарним, — зауважив Герой України, почесний президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» В’ячеслав Брюховецький. — Але треба ще глибше копати».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>