Артезіанське фаєр-шоу

13.10.2015
Артезіанське фаєр-шоу

Так горить кринична вода.

Перед мешканцями мікрорайону Старого міста, що у Вінниці, постала незвичайна дилема: пити воду чи заправляти нею авто. Жарти-жартами, звичайно, але мешканцям приватного сектору по вулиці Іванова не до сміху. Тут із криниць тягнуть воду, що буквально горить.

Місцевий мешканець Володимир Максимчук днями вранці витягнув відро води з криниці на власному подвір’ї та відчув різкий запах пального. Не повірив і жовтим плямам на поверхні води, підніс вогонь і отетерів… вмить з відра піднявся факел. « Я схопив відро і вилив на подвір’я, — розповів він. — Шлейф вогню розтягнувся аж до порога літньої кухні. Навіть не подумав, що від води могла б зайнятися хата». Криниця у господарів давно, і подібних випадків не було. Сусіди вирішили звернутись до влади, бо проблеми з криничною водою виникли не лише у Максимчуків. У однієї з мешканок вулиці хоч вода й не горить, але від неї тхне, а на поверхні — масна плівка. Уже півроку жінка використовує воду лише для технічних потреб.

Ще одна власниця криниці повідомила, що таку воду, як у неї, не можна назвати джерельною. Бо вона тепла. Каже, температура її завжди, навіть взимку — плюс 17 градусів.

Місцеві жителі впевнені: в усіх їхніх бідах із водою винне підприємство «Олієжиркомбінат», що через дорогу від людських осель.

Інженер відділу капітального будівництва «Олієжиркомбінату» Галина Червінська категорично відкидає закиди: « Ніяких витоків з нашого підприємства не може бути. Хати стоять вище, ми — нижче. А тому всі підземні води йдуть у протилежний від хат бік, адже вода не може текти під гору».

Генеральний директор комбінату Дмитро Чаленко побував у мешканців разом із головним інженером і зауважив: «На підприємстві є своя автозаправка. Не думаю, що у воду потрапило пальне від нас. Але ємкості з пальним перевіримо».

Також керівник підприємства запропонував зробити доставку води, але мешканці вулиці Іванова відмовились. У господарів «постраждалих» криниць є ще й централізоване водопостачання. 

Наразі працівники санстанції відібрали проби води для аналізу. Поки що нічого не коментують. Результати обіцяють оголосити незабаром.

А тим часом вінничани активно діляться власними версіями та спостереженнями. Одне з таких: мовляв, місцевий «підприємець» на своєму городі закопав цистерну, влаштувавши власну заправку. Залив туди бензовоз пального. Через деякий час бензин швидко зник. Виявилось, що цистерна була дірявою. А бензин, як відомо, у таких випадах «застрягає» на поверхні водоносних пластів.

Сподіваємось, фахівці, зрештою, знайдуть справжню причину тривалого забруднення криничної води.