Ремонт на мільйон

13.10.2015
Ремонт на мільйон

Цей скромний будиночок надихав Іллю Рєпіна. (з сайта mediaport.ua.)

Тепер Художньо-меморіальний музей Іллі Рєпіна має точно такий вигляд, як наприкінці XIX століття, коли в його стінах проживала родина художника, а сам митець приїздив сюди на канікули.

Відправною точкою для реставраторів стала картина «Повернення до отчого дому», яка була написана художником в один iз таких візитів у 1976 році. Завдяки їй та іншим графічним джерелам хатині повернули «колишні» вікна, змінили внутрішнє планування і вкрили черепицею. «Також автентичний вигляд тепер має територія навколо музею, оскільки під час благоустрою використали матеріали, що передають дух відповідної епохи, — каже директор меморіального комплексу Світлана Бучаста. — Тротуари виклали плиткою, що імітує стародавню цеглу. Реконструювали також кам’яну загорожу. Назовні будинок зараз має точнісінько такий вигляд, як за життя митця».

Основна робота з відновлення музею тривала рівно рік, хоча розмови про кричущу необхідність врятувати чугуївську архітектурну перлину велися щонайменше десятиріччя. Останній раз її ремонтували майже півстоліття тому. Співробітники меморіального комплексу кажуть, що в нинішній скрутний для країни час не розраховували отримати гроші на реконструкцію. Але попри все обласна рада не стала чекати, за традицією, чергових ювілеїв i таки виділила цього року мільйон гривень. «Уперше в домі встановлена музейна вентиляція, — каже пані Світлана. — Без неї було надзвичайно складно працювати, адже кімнати тут невеликі. Коли проводилися групові екскурсії, підвищувалася вологість, і людям було некомфортно. Та й експонатам це не йшло на користь».

Реконструкція меморіального комплексу триватиме й далі. Тут задумали відновити ще й майстерню художника, де він написав не один шедевр за чугуївськими мотивами. Знайдені ентузіастами архівні матеріали підказують, що це має бути просторий рiзьблений дім під солом’яним дахом. Правда, на цей проект в авторів ідеї поки що немає коштів.