Чиє діло «праве»?

06.10.2015

Активіста «Правого сектору» 32-річного Дмитра Семена затримали нібито за здирництво, шантаж та хуліганство. При затриманні били та погрожували, однак, за словами постраждалого, конкретних звинувачень йому особисто так і не висунули. Проте три години Дмитро Семен провів у будівлі РВВС Комсомольського району, де йому повідомили про те, що його переводитимуть до СІЗО. Та після того, як під стінами міліцейської установи вишикувався багатолюдний пікет, а підтримати товариша погодився особисто народний депутат Дмитро Ярош, лідера Херсонського «Правого сектору» швидко відпустили. Начальник Комсомольського РВВС Олександр Говорун навіть заявив, що якщо Дмитро Семен зуміє довести, що його затримали незаконно, то всі, хто брав участь у його затриманні, — понесуть заслужене покарання.

А через два дні після звільнення Дмитро Семен повідомив, що його машину спалили невідомі. Після цього він заявив, що з активістами «Правого сектору» в Херсоні активно намагаються розправитися представники нині чинної влади. «У Херсоні зараз жити страшніше, аніж у «лихі дев’яності», — каже лідер національного руху «Правий сектор» у Херсоні Дмитро Семен. — Якщо тоді бандитизм крутився в першу чергу навколо бізнесу, то зараз його центром стала політика. А «дахом» — влада».

За словами лідера обласного осередку «Правого сектору», в його затриманні особисто брав участь заступник начальника УМВС області полковник Ілля Ківа, якого супроводжували озброєні бійці батальйону «Херсон». За словами Дмитра Семена, правоохоронці погрожували йому зарядженим пістолетом й казали, що в разі непокори, можуть «пристрелити на місці». А от бити почали вже у самій будівлі РВВС, так би мовити, на своїй території…

Тим часом заступник начальника УМВС Херсонщини Ілля Ківа, що був регіональним керівником патрульної служби на сході України та одним з очільників донецької міліції, виклав на своїй сторінці у «Фейсбуці» список кримінальних справ, які заведені на членів «Правого сектору» в Херсоні. Серед них -— викрадення автомобілів, розбій та кіднепінг. Своє ставлення до роботи «Правого сектору» в Херсоні він охарактеризував у вельми відвертих виразах. Зокрема, лідера «Правого сектору» Дмитра Семена він назвав «боягузливою та брудною твариною, яка активно ухиляється від призову до лав Української армії».

«Він використовує символіку ПС для отримання грошей та залякування місцевого населення, — вважає заступник начальника УМВС Херсонщини Ілля Ківа. — Таких діячів буду безжально садити, щоб очистити суспільство від бруду!»

Відзначимо, що, незважаючи на свій переїзд із Донецька до Херсона, Ілля Ківа зараз їздить на позашляховику Range Rover із донецькими номерами. Також один із «головних міліціонерів» Херсонщини з якихось особистих мотивів досі не поміняв донецьку «прописку» на своїй сторінці у «Фейсбуці», хоча заходить на свою сторінку в соціальній мережі щодня. Раніше голова громадської організації «Люстрація і чесність» Михайло Блавацький заявив, що призначення Іллі Ківи на посаду заступника начальника УМВС України в Херсонській області — одне з найбільш дивних рішень міністра МВС України Арсена Авакова.