Лиха осінь

06.10.2015
Лиха осінь

Франція оговтується від руйнівної стихії.

Зовсім не лагідне Лазурове узбережжя

На Лазурове узбережжя Франції у ніч на неділю насунувся потужний циклон. За кілька годин у департаментах Вар та Приморські Альпи випало 10 відсотків від річної норми опадів. Стихія вдарила по найпопулярніших курортах: Ніцці, Каннах, Антібу. Подекуди навіть виникли торнадо.

Через атаку негоди щонайменше 17 людей загинули та четверо зникли безвісти, повідомляє місцева влада. У селищі Бійот біля міста Антіб затопило будинок для людей похилого віку. Там потонули троє літніх людей. Решту мешканців устигли перевести на верхні поверхи. Інших жертв стихії смерть спіткала у власних авто, які були заблоковані в тунелях і підземних паркінгах, коли стрімко піднялася вода. Мер міста Девіс Ліснард розповів, що деякі машини віднесло просто в море. Президент Франції Франсуа Олланд прибув на узбережжя та оголосив постраждалий регіон зоною стихійного лиха. «Це ще не кінець, — наголосив він. — Цифра загиблих — не остаточна. Ми повинні діяти швидко, ефективно і скоординовано».

Керівник департаменту Приморські Альпи написав у «Твіттері»: «Ми пережили апокаліптичну ситуацію, яку ніколи до цього не бачили». Основну автомагістраль, що проходить через цей район, закрили. Також призупинили залізничний рух. Через негоду сотні туристів ночували в аеропорту Ніцци. Приблизно 27 тисяч будинків у регіоні залишились без електрики. У ніч проти понеділка стихія вщухла, відсуваючись у напрямку Італії.

Гватемала: поховані живими

У Гватемалі стався потужний зсув, який накрив 125 будинків у містечку Ель Камбре Дос, унаслідок чого загинула 131 людина — саме стільки тіл знайшли рятувальники під землею та руїнами станом на вчорашній день. Серед загиблих — щонайменше 17 дітей, повідомляє агенція «Рейтер». Ще близько 300 осіб вважаються зниклими безвісти, і шансів знайти їх живими майже не лишається. Лихо сталося ще у четвер внаслідок сильної зливи у місті Санта-Катаріна-Пінула, коли тонни землі накрили будинки в селищі Камбрей неподалік столиці. Рятувальники задіяли бульдозери, однак у вихіднi не вдалося виявити жодного вцілілого.

«Веселка» над Китаєм

Щонайменше дев’ятеро осіб загинули і понад дві сотні поранені внаслідок розгулу стихії у південно-китайській провінції Гуандун, повідомляє «Євроньюс». Місцева преса пише, що буревій «Мучжиге» («Веселка») став найбільш руйнівним тайфуном із 1949 року. Він спричинив кілька торнадо. Швидкість поривів вітру сягала понад 67 метрів за секунду. На півдні країни терміново евакуювали 200 тисяч мешканців. Майже півмільйона родин напередодні залишились без води та електрики. У Гуандуні призупинено транспортне сполучення і морські круїзи, майже 40 тисяч риболовних суден повернулися у порти. Однак десятки рибалок і далі вважаються зниклими безвісти. В острівній провінції Хайнань скасовані рейси швидкісних поїздів, що з’єднують адміністративний центр Хайкоу з курортним містом Санья.

У Кароліні — вище коліна

Сильні зливи спричинили повені й на східному узбережжі США. Найдраматичніша ситуація склалася у штаті Південна Кароліна, де під водою опинилися кілька міст, зокрема Чарльстон та Колумбія. Ще минулої суботи президент США Барак Обама оголосив стан природної катастрофи в регіоні, а влада штату оцінила ситуацію як «екстримально небезпечну, що загрожує життю людей». Від п’ятниці у штаті випало 60 сантиметрів опадів. Губернатор штату Ніккі Хейлі закликав мешканців залишатися вдома. «Це найбільші зливи за останню тисячу років», — додав він на прес-конференції у неділю.

У Чарльстоні та інших містах рятувальники евакуювали водіїв та пасажирів сотень автомобілів, які опинилися у полоні на залитих водою вулицях. Вода сягала дахів автівок. Тисячі домогосподарств не мають електропостачання, багато доріг не функціонують. Зливи на східне узбережжя США приніс ураган «Хоакін», який лютує над Атлантикою. Повені в підсумку накрили сім штатів, зокрема Північну Кароліну, Вірджинію та Нью-Джерсі. Наразі стихія забрала життя восьми людей.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>