...І не чекайте, доки біль мине

30.09.2015
...І не чекайте, доки біль мине

Швидка їжа — коротка радість: недбале харчування напівфабрикатами провокує недуги шлунково-кишкового тракту. (з сайта syl.ru.)

Осінь вмикає зелене світло не тільки для сезонних застуд. У цей час помітно зростає кількість тих, кому конче необхідно відвідати фахівця-гастроентеролога: гастрити та виразки шлунка даються взнаки. Які причини осіннього загострення шлунково-кишкових недуг? Як уникнути неприємностей зі шлунком? Яким чином допомогти травній системі «на відмінно» виконувати свою основну функцію?

Снідай відразу: потім не надолужиш

Як розповіла столичний лікар-гастроентеролог Валентина Задоянчук, загострення шлунково-кишкових недуг восени спричиняє насамперед перехід від «літньої» їжі — більш легкої, багатої вітамінами, на «зимову» — важчу, наповнену вуглеводами. Організм не встигає так швидко перелаштуватися на інші продукти. До того ж осінь — це початок навчального року, час повернення з відпусток, тож проблема нерегулярного харчування виходить на чільне місце.

Часто люди поспішають на роботу чи навчання, проігнорувавши сніданок, або замінюють перший основний прийом їжі чашечкою кави, а то й кількома порціями відразу. І сподіваються «надолужити» сніданок, коли з’явиться апетит. Але зазвичай забувають про наміри, адже робота не передбачає вільного часу на трапези. Отак і виникає прямий шлях до гастриту чи виразки шлунка. «Сніданок дуже важливий для здоров’я травної системи, — наголошує лікар. — Його не можна пропускати. Проте й інші прийоми їжі не менш важливі. Харчуватися потрібно мінімум тричі на день. Якщо ж їсти раз на добу, та ще й «на ходу», та ще й шкідливі продукти (страви із фаст-фуду, жирні, смажені продукти запивати солодкими газованими напоями) — виразки чи гастриту не уникнути».

Якість харчування — основний підмурівок здоров’я

Для шлунка дуже шкідливі синтетичні напої — солодкі, газовані, зафарбовані. Те саме стосується звичайної газованої мінеральної води. Лікарі не рекомендують вживати ці напої взагалі — ні тим, хто дотримується спеціальної дієти, щоб вилікувати набуте захворювання, ні тим, хто проблем зі шлунком не має. Найбільш шкідливі для травної системи гострі, жирні, смажені, копчені, консервовані продукти. А також соуси — майонез, кетчуп. Нерідко загострення шлунково-кишкових хвороб викликають також звичайні — свіжі і, здавалося б, корисні продукти. Скажімо, помідори. При виразці шлунка лікарі категорично не радять включати їх до меню, оскільки вони містять щавелевооцтову кислоту. Варто уникати також винограду, кавунів, динь — шлунку складно їх перетравлювати, тому тим, хто потерпає від гастриту та виразкової хвороби, вживати ці продукти слід обережно — потроху і нечасто. «Але якраз наприкінці літа і восени, коли цих фруктів і овочів удосталь, люди вирішують «вітамінізуватися» — і їдять їх у необмеженій кількості. Відтак і виразка, і гастрит відразу дають про себе знати», — каже лікар.

За словами фахівця, до загострення шлунково-кишкових недуг може призвести і брак вітаміну В12 або нестача заліза в організмі. Сприяють недузі також надмірне вживання алкоголю і куріння.

— І виразка, і гастрит часто виникають після прийому нестероїдних протизапальних препаратів — їх зазвичай вживають при ГРВІ, захворюваннях суглобів. Не здогадуючись, що прийом таких препаратів може негативно позначитися на організмі, вживають їх без «прикриття» слизової оболонки шлунка спеціальними препаратами, — розповідає пані Валентина. — Відтак слизова запалюється, виникають гастрит, ерозії чи й виразка. Розвиток недуги провокує також хелікобактерна інфекція, яка живе в організмі кожної людини. Але лише дія негативних чинників сприяє загостренню шлунково-кишкових недуг: неякісне харчування, шкідливі звички, прийом нестероїдних препаратів. Якщо цю інфекцію знаходять у хворого, то необхідно здійснити антихелікобактерну терапію. Фахівець призначить схему лікування з антибіотиків та інших препаратів.

Захистіть шлунок від подразнення

Щоб уникнути осіннього загострення шлунково-кишкових хвороб, часом достатньо виключити причини, які можуть спровокувати такі неприємності. Пані Валентина Задоянчук радить дотримуватися простої дієти — їсти варене або зготовлене на пару.

— Відварна їжа — найбільш корисна. І смачна. У ній зберігаються вітаміни (за умови, що варитимете недовго). Можна також запікати. Це значно корисніше, ніж смажити. Обмежте або взагалі відмовтеся від гострого, жирного, солоного. Під час загострення шлунково-кишкових недуг така їжа особливо небезпечна. Замість газованих синтетичних напоїв краще пити компот із сухофруктів, зелений або чорний (неміцний) чай, — зауважує лікар.

Якщо ви змушені лікувати запалення чи ГРВІ нестероїдними препаратами, подбайте про спеціальні засоби, які захищатимуть шлунок від подразнення. Це можуть бути аптечні ліки, але їх має призначити лікар. Із народних засобів може допомогти насіння льону.

— Його краще перемолоти у кавомолці й готувати з водою у співвідношенні один до десяти: одна частина льону, десять частин води. Залити льон водою, поставити на вогонь і дати прокипіти дві-три хвилини. Потім покласти рідину у скляну баночку. Зберігати в холодильнику. Вживати суміш по чверті склянки тричі на день за 30 хвилин до їжі 10 днів. Для попередження гастриту і виразки корисно пити настоянку кореня дев’ясилу або калгану, який називають українським женьшенем.

Але ні гастрит, ні виразку чи ерозію лише народними засобами не вилікуєш. При загостренні недуги, при болю необхідно звернутися до фахівця-гастроентеролога, який призначить адекватне лікування. Лікарі нагадують: небезпечно чекати, доки біль мине, бо так можна лише нашкодити організму. Гастрити мають кепську тенденцію переростати у пухлини, поліпи, спершу доброякісні, але можуть переродитися у злоякісні. Тому лікар призначає фіброскопію — обстеження, яке дозволяє побачити слизову оболонку шлунка та дванадцятипалої кишки, зафіксувати гастрит, найменші виразки та ерозії. Фахівець має також обстежити на хелікобактерну інфекцію. А потім, проаналізувавши результати всіх обстежень, зможе адекватно оцінити стан здоров’я пацієнта, призначити ефективне лікування.

До фахівця важливо звернутися навіть тоді, коли біль минув після першого прийому знеболювального — і більше не повертається. Це не повинно заспокоїти людину. Якщо є проблема — хронічний гастрит, виразка — рецидиви (повторення) хвороби турбуватимуть і далі. А жити на знеболювальних препаратах — оманливо і небезпечно. Тож необхідне комплексне обстеження і повноцінне лікування, під професійним наглядом лікаря.

ДО РЕЧІ

Варіант меню у період загострення гастриту

Сніданок (7.30 — 8.00). Вівсяна каша і неміцний чай з молоком.

Другий сніданок (11.30). Запечене яблуко, неміцний чай чи натуральна кава з молоком.

Обід (14.00 — 14.30). Бульйон з фрикадельками, парова котлета з гречаною, рисовою кашею. Компот.

Вечеря (18.30 — 19.00). Овочеве пюре, свіжий домашній сир з варенням або свіжими ягодами.

Незадовго до сну (21.00 — 21.30). Склянка нежирного кефіру чи йогурту, вівсяна каша і неміцний чай з молоком.