З лісу — на штурм

25.09.2015

Півсотні активістів у балаклавах, що належать до Цивільного корпусу «Азов», напали на маєток Михайла Добкіна у Лісопарку. Вони грюкали ворітьми і жбурнули кілька фаєрів та вибухових пакетів через паркан, на якому за мить написали більш доречну, з їхньої точки зору, адресу — провулок Півнячий, 6. У цей час за брамою перебували охоронці помістя, але опору нападникам вони не чинили. Обмежилися лише закликом забиратися геть, бо в будинку є малі діти.

Позицію активістів озвучив пресі боєць «Азову» з позивним «Аркан». «Почалося все з того, що ми запропонували перейменувати проспект Леніна на проспект Небесної сотні. На це Михайло Маркович сказав: якщо допустити назву Небесної сотні, то, відповідно, паралельний проспект треба назвати імені «Беркуту». А хто такий «Беркут», ми всі знаємо. Вони вбивали наших хлопців на Євромайдані. Я вважаю, що це плювок в обличчя кожного патріота», — зазначив він.

На вимогу вийти для чоловічої розмови господар особняка не відреагував. Хоча був удома: коли нападники залишили «поле бою», він з’явився перед журналістами і почав розповідати, що під час штурму у будинку була дружина і двоє дочок — п’яти і восьми років, які були неабияк налякані вибухами у дворі. Радикали ж у той час марно намагалися знайти Добкіна у приміщенні мерії, де якраз розпочалася чергова сесія міськради. Вони легко перестрибнули через турнікети і ввірвалися до приймальні міського голови Геннадія Кернеса. Увесь цей час активісти вигукували, що шукають Михайла Добкіна, але, не знайшовши депутата, за кілька хвилин вибігли на вулицю. «Вийшовши з мерії, вони почали розпилювати сльозогінний газ, — прокоментував ситуацію начальник відділу громадської безпеки міського управління міліції Віталій Левченко. — Одного співробітника міліції побили, залили газом, розірвали форму. Його довелося відправити до лікарні через травми».

Після цих буремних подій Геннадій Кернес та Михайло Добкін в один голос заявили, що не вірять у справедливе розслідування інциденту. Міліція, за їхніми словами, лишається байдужою до погроз, що постійно надходять на адресу обох політиків. Добкін також заявив, що побоюється за життя своєї родини й планує вивезти її за кордон.

У свою чергу представники «Азову» повідомили, що пряму причетність мають лише до подій у Лісопарку, а за активність гарячих голів, які штурмували міськраду, відповідати не будуть. Пролунало також припущення, що вояж до мерії був спланованою провокацією, аби кинути тінь на місцевих патріотів напередодні виборів.

Тим часом міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що обласне управління міліції «порушило кримінальне провадження за фактом нападу невстановлених осіб на приватне домоволодіння». Він пообіцяв, що «розслідування буде об’єктивним, неупередженим, під процесуальним керівництвом прокуратури». Очільник відомства також порадив місцевим патріотам добре думати перед тим, як «давати волю емоціям і не реагувати на провокації негідників». За інформацією прес-центру головного управління МВСУ в Харківській області, «дії зловмисників попередньо кваліфіковані за ч. 2 ст. 296 (хуліганство).

Пролунали і більш резонансні заяви. Зокрема, голова громадської організації «Люстраційна палата України» Андрій Ільгов повідомив, що «азовці» бачили у дворі пана Добкіна зо три десятки озброєних людей, частина з яких «відзначилася у бойових діях на боці «ДНР». «Ми публічно звертаємося до МВС та СБУ і просимо перевірити достовірність отриманої активістами інформації, а також її підтвердити або спростувати», — сказав він.