Не шукайте «дірки»

22.09.2015

Ситуація в зоні проведення антитерористичної операції впродовж минулих вихідних дещо ускладнилася. Як у штабі АТО, так і в групі «Інформаційний спротив» констатують, що бойовики все частіше порушують режим припинення вогню: йдеться не лише про одиночні обстріли позицій сил ЗСУ, а й про активізацію ворожих снайперів. Тим більше що в останні дні на залізничну станцію Іловайська прибув черговий ешелон із боєприпасами й російським спорядженням.

Мета противника зрозуміла — під час умовного перемир’я завдати якнайбільших втрат захисникам України. Відтак протягом чотирьох останніх діб загинуло троє українських воїнів, ще семеро отримали поранення. Дві групи наших бійців підірвалися на мінах і розтяжках поблизу Горлівки та Старогнатівки. Ще один боєць АТО загинув у районі Станиці-Луганської, коли разом із побратимами переслідував ворожих диверсантів.

Днями в зоні проведення АТО почалася армійська операція з пошуку і знищення диверсійно-розвідувальних груп противника. Про це офіційно повідомив відомий волонтер, радник Президента Юрій Бірюков. Щоправда, з його повідомлення стає зрозумілим, що армійська спецоперація проводиться не стільки проти ворожих ДРГ, як переважно проти контрабандистів. У тому числі так званих «своїх», які «заробляють» на війнi. Не дивно, що він попереджає контрабандистів, що їхні вантажівки з товаром можуть випадково згоріти після виявлення українськими вояками.

«По всій зоні АТО не шукайте «дірки». Операцію проводимо силами тисяч осіб і сотень одиниць техніки. Кращі сили ЗСУ, кращі! — попереджає диверсантів і контрабандистів пан Бірюков. — Ці військові не беруть хабарі, оскільки у кожного з них на війні загинули друзі».

Водночас на окупованій території Донбасу окремі ватажки терористів обурюються тим, що Росія прагне «заморозити» цей конфлікт і створити тут «друге Придністров’я». Один iз лідерів бойовиків Олександр Ходаковський каже, що їхні «сподівання на повну інтеграцію з РФ чи незалежність тануть, оскільки Кремль затягує паски», а також «надсилає чіткі сигнали про те, що не хоче різкої ескалації конфлікту». За словами самопроголошеного лідера «ДНР» Олександра Захарченка, відносне затишшя примусило «добровольців iз Росії повернутися додому». Захарченко каже, що кількість таких найманців скоротилася з 4 тис. до 1,5 тис осіб.

Щодо рядових терористів, то вони вкрай незадоволені своїми ватажками, які цинічно наживаються на війні. Оскільки грабувати вже майже нічого, лідери терористів неофіційно наказують бойовикам здавати «десятину» своєї заробітної платні на потреби підрозділів. За даними вітчизняної розвідки, рядові найманці 12-го батальйону територіальної оборони так званої «ЛНР» щомісяця здають близько 100 доларів, і ця сума постійно збільшується.

«Бандити не бажають здавати гроші, які нібито перераховують до Російської Федерації, а частину привласнюють місцевi псевдоавторитети», — йдеться у повідомленні штабу АТО.

ДО РЕЧІ

У Генеральному штабі ЗСУ констатують загибель 1915 українських військових у бойових діях iз моменту анексії Криму Росією. «Щодо офіційних втрат за весь період проведення антитерористичної операції, включаючи анексію Криму, вони становлять 1915 осіб, iз них бойових — 1757 осіб. Санітарні втрати — 7053 особи, з них бойові санітарні — 5547 осіб», — повідомив начальник Головного управління персоналу Генштабу Ігор Воронченко.

За словами його словами, на даний момент 271 військовослужбовець значиться у списку зниклих безвісти, ще 76 солдатів перебувають у полоні бойовиків.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>