Рекорди біженців

16.09.2015

За перші вісім місяців цього року до кордонів ЄС прибули понад 500 тисяч мігрантів, повідомило агентство з безпеки зовнішніх кордонів ЄС Frontex. Рекордна кількість мігрантів, які перетнули кордон ЄС, була зареєстрована у серпні — 156 тисяч. В агентстві зазначили, що велика кількість людей, зафіксована на угорсько-сербському кордоні, вже була порахована, коли вони прибули у Грецію з Туреччини.

Цікавою є порівняльна статистика нинішнього і минулого років. Так, за дванадцять місяців 2014-го до зовнішніх кордонів ЄС прибуло майже вдвічі менше мігрантів, ніж за цьогорічних вісім — лише 280 тисяч. У серпні 2015-го найбільше переселенців прибуло до Греції — 88 тисяч. Це в 11 разів більше, ніж в останній місяць літа минулого року. Майже три чверті мігрантів, які прибули з Туреччини, були сирійцями. Італія в серпні зафіксувала 13 тисяч мігрантів, в основному — з Еритреї. При цьому з початку року в Середземному морі було врятовано 106 тисяч мігрантів, що на 6% менше, ніж в аналогічний період минулого року.

До Німеччини цього року може прибути мільйон біженців — про це заявив віце-канцлер Німеччини Зігмар Габріель у листі членам Соціал-демократичної партії ФРН, повідомила Suddeutsche Zeitung. Хоча ще недавно німецький уряд оприлюднював прогнози щодо очікування 800 тисяч біженців. А Александр Добріндт, міністр транспорту країни, до якої намагаються потрапити більшість нужденних переселенців, виказав судження, що Німеччина «досягнула ліміту» щодо прийому біженців. Саме тому 13 вересня Німеччина оголосила про тимчасове повернення до контролю на кордоні між Баварією та Австрією.  Слідом за відновленням прикордонного контролю Німеччиною через ситуацію з біженцями до подібного кроку вдалася і Словаччина — на кордонах з Австрією та Угорщиною. Близько 2200 солдатів будуть відправлені на австрійський кордон для допомоги у зв’язку з напливом мігрантів.

Через міграційну кризу оголосив про надзвичайний стан у двох районах поблизу сербського кордону угорський уряд. Про це заявив прес-секретар угорського уряду Золтан Ковач. В умовах надзвичайного стану поліція та інші представники влади отримають додаткові повноваження. Так, надзвичайний стан дозволяє арешти і швидке винесення судових рішень щодо шукачів притулку; їх можна буде депортувати за лічені години в Сербію.

Проголошення надзвичайного стану полегшить також переслідування угорців, яких підозрюють у наданні незаконної допомоги шукачам притулку. Можливість проголошення надзвичайного стану передбачена новими міграційними правилами, які набули чинності вiдучора, 15 вересня. Увечері 14 вересня угорські поліцейські заслони на кордоні з Сербією заблокували головний пункт пропуску, яким користувалися мігранти, щоб потрапити до Угорщини. А вже зранку  затримали понад 9 тисяч мігрантів за спробу незаконно перетнути кордон із Сербією, яка взагалі відмовляється приймати біженців, котрi повертатимуться з Угорщини. На даний час це рекордна кількість біженців, затриманих в Угорщині за один день, повідомляє ВВС.

Тим часом Адміністративний суд Австрії дійшов висновку, що Угорщина більше не є безпечною для біженців країною. «Ситуація в Угорщині істотно змінилася з жовтня 2014 року, коли збільшився наплив шукачів притулку. Ця обставина у поєднанні з критикою життєвих умов для шукачів притулку веде до висновку, що Угорщини, яка є безпечною для біженців, більше не існує», — йдеться у рішенні суду, пише видання Heute. at. Підставою для прийняття такого рішення став конкретний випадок шукачки притулку з Афганістану, яка оскаржувала депортацію своїх дітей до Угорщини як країни, яка, згідно з Дублінськими регуляціями, є безпечною країною і може приймати біженців.

Австрійський суд у своєму рішенні зазначив, що у випадку Угорщини йдеться про порушення Європейської конвенції з прав людини, яка забороняє нелюдське ставлення, що принижує людську гідність. Таким чином рішення суду може використовуватись особами, яких мають депортувати з Австрії до Угорщини. Раніше Угорщину критикували за політику щодо біженців. У мережі, зокрема, оприлюднювали відео, як угорська поліція кидає в натовп біженців їжу. Напевно, тому вимушені переселенці хочуть жити переважно в Австрії та Німеччині.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>