Приспані депресією?

15.09.2015
Приспані депресією?

Якщо відчули, що насувається депресія, — не замикайтеся в собі. (з сайта bv02.ru.)

Осінь принесла з собою не лише «раптовий» холод, а й... сонливість. «Увесь час хочеться спати» — поширені скарги о цій порі. Причини такого стану різні. Найчастіше, на думку лікарів, сонливість пов’язана зі зменшенням інтенсивності сонячного світла, від якого залежить вироблення гормону мелатоніну, відповідального за регуляцію добових ритмів. Це позначається на загальному стані організму і настрої. Холодна дощова погода — лише додатковий фактор, хоча самопочуття багатьох людей справді залежить від зміни погоди (ідеться про так звану метеочутливість).

— Зі зменшенням світлового дня справді виникає більша сонливість. І якщо ви різко зміните свій біологічний ритм: станете раніше лягати спати чи навпаки — прокидатися раніше, то провокуватимете розвиток депресивних реакцій, — застерігає лікар-психіатр, доктор медичних наук Олена Хаустова. — Ви маєте спати не менше шести з половиною годин на добу. До речі, ми самі часто провокуємо себе на штучне порушення сну. Тож знесилюємося, починаємо переїдати, набирати вагу, відтак занепадаємо духом, бо не подобаємося собі, і все — порочне коло замикається. Тому здоровий спосіб життя у всіх його проявах дозволить уникнути багатьох недуг, у тому числі й такої неприємної речі, як сезонна депресія.

Сонливість може виникати і через нестачу певних мікроелементів, скажімо, вітамінів групи В. Вони містяться в м’ясі, печінці, дріжджах, а також у яйцях, рибі, сирі, зелених овочах і крупах. Враховуйте це, формуючи денний раціон.

Аби подолати осінній брак бадьорості і хронічне бажання спати, лікарі радять дотримуватися певних правил. Скажімо, не ігнорувати режиму дня, достатньо висипатися (лягати раніше, тоді вранці почуватиметеся більш свіжими і сповненими сил). Робіть ранкову зарядку, якщо є можливість — поспіть удень бодай хвилин 15. Дотримуйтеся дієти, зменшіть кількість вуглеводів у раціоні. А також відмовтеся від алкоголю, сигарет, натомість знаходьте можливість для щоденних прогулянок на свіжому повітрі.

Загалом увесь живий світ реагує на зміну пір року: дерева скидають листя, тварини линяють і впадають у сплячку, наголошує Олена Хаустова. Ми також біологічні істоти, тому зобов’язані відреагувати на зміну сезону певним зниженням життєвого тонусу, уповільненням обмінних процесів. Усе це пристосувальна реакція до зменшення світлового дня, коливань магнітного поля землі. Але є люди, значно чутливіші до сезонних змін, погоди, і їх адаптація відбувається складніше. У таких людей настає знесилення, погіршення настрою — такий стан лікарі називають осінньою депресією. Але люди змінюються не тільки восени. Існують весняні сплески дратівливого настрою, які можуть бути депресивними. Звісно, що все це користі здоров’ю не додає. Що ж робити?

Олена Хаустова радить «ввімкнути» адаптивний аналіз: а що, власне, відбувається? Заховалося сонце за хмари? Так воно ж визирне вдень! Засмутила звістка? Так ця ж подія сталася минулого тижня, отже — все позаду. Якщо вчасно «проговорите проблему», то не допустите розвитку депресивної реакції. Депресія розвиватиметься тоді, коли ви вже готові відреагувати на неї депресивно. «Саме ось цю готовність треба ліквідувати, — переконана лікар. — Але не шляхом боротьби з собою. Якщо боретеся з собою, ви себе знесилюєте. Все, що ви робите в житті, має відбуватися із задоволенням. Ви не встановлюєте табу на якісь продукти, а просто вибираєте нові, навіть смачніші. Ви не забороняєте собі відвідини якихось заходів, а просто розширюєте можливості. Якщо ви змінюєте життєві стереотипи за принципом розширення можливостей, у вас значно менше шансів піддатися депресії».

Фізичне навантаження сприяє виробленню в організмі ендорфінів, які відповідають за гарний настрій. Але навантаження мають бути приємними — не виснажливими, каже лікар. Якщо говорити про харчування, то нестача серотонiну (так званий нейромедіатор) також провокує зниження настрою. Аби поповнити його запаси, варто їсти банани і горіхи. Не забувайте про м’ясо індика, молочні продукти, які забезпечують синтез серотонiну.

Важливо також отримувати вдень достатньо світла. Якщо день похмурий — працюйте з додатковим освітленням. Даруйте собі позитивні емоції і створюйте навколо атмосферу радості.