А влада — позаду

15.09.2015
А влада — позаду

На форумі Ялтинської європейської стратегії. (з сайта president.gov.ua.)

Щорічний форум Ялтинської європейської стратегії (YES), який цього року через анексію Криму Росією вдруге проходив у Києві, знову зібрав впливових політиків із багатьох країн, занепокоєних питаннями безпеки як у Європі, так і у світі. Власне, і назва цьогорічного форуму була сформульована «Як доля нової України впливає на Європу та світ». Втім Україна на цьому форумі виглядала не стільки хазяйкою зібрання, скільки студентом, який прийшов здавати черговий іспит. Схоже, нам знову поставили «добре», хоча й натякнули, що потенціал для покращень у нас є і він використовується не на повну силу.

У першу чергу зарубіжних учасників форуму цікавило питання, як, не втручаючись напряму в збройний конфлікт України і Росії, убезпечити себе від російської агресії. Те, що у нашому глобалізованому світі не вдасться відсидітися за зачиненими дверима, яскраво показала й ескалація конфлікту на Близькому Сході, теж підтримана Росією, внаслідок чого Європу накрила хвиля біженців із Сирії. На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко. Він нагадав, що все почалося з анексії Криму, а тепер «зелені чоловічки» висаджуються сотнями у Сирії, інспіруючи зростання насильства на Близькому Сході та провокуючи подальше збільшення кількості біженців до ЄС. І процитував слова президента Європейської комісії Жана-Клода Юнкера, який у своєму щорічному зверненні до Європейського парламенту сказав: «Якщо Європейський Союз хоче сприяти зміцненню миру в світі, то у своїй зовнішній політиці він має бути більш європейським і більш об’єднаним, і це особливо важливо проявити щодо України». «Я думаю, зрозуміло, що незалежна демократична Україна, яка глибоко інтегрована у систему європейських цінностей, є наріжним каменем безпеки і стабільності в Європі та за її межами. Якщо цю опору підірвати, основи європейської та глобальної безпеки будуть зруйновані», — наголосив Петро Порошенко.

Більшість учасників саміту висловилися за продовження і навіть розширення фінансової підтримки України та посилення тиску на Росію за допомогою санкцій, домагаючись чіткого виконання Мінських домовленостей. Помічник державного секретаря США у справах країн Європи та Євразії Вікторія Нуланд заявила, що США збережуть санкції проти Росії до відновлення територіальної цілісності України. «Санкції залишаться до того моменту, поки Мінські домовленості не будуть виконані, а суверенність кордону України не буде відновлена», — пообіцяла вона.

Очевидно, останнє передбачало і питання повернення Криму, бо саме на цьому наголосив у своєму виступі голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. «Які головні фактори в короткий термін дозволять повернути Крим до України? Це посилення санкцій, треба обрати об’єкти, які найбільш ефективні. Як на мене, це найближче фінансове оточення Путіна — візьміть їх «за одне місце», щоб вони увірвалися в кабінет до Путіна і сказали: «Так не можна! Ми маємо йти з Криму!» — сказав він, наголосивши, що це має відбутися уже в короткостроковій перспективі, бо на півострові заручником залишився цілий народ. «Якщо ми повернемося через 10 років, то цього народу більше не буде. Маємо відновити справедливість, яка базується на міжнародному праві», — зазначив Чубаров.

Загалом же, як засвідчили результати пiдсумкового голосування на форумі, 53% українців та 58% іноземних гостей вважають, що в Україні через три роки буде «економічне зростання, стабілізація та «стримуваний» заморожений конфлікт». Водночас більшість експертів зазначили, що просувають реформи в Україні «невеличке число реформаторів на різних рівнях політики і суспільства» та «громадянське суспільство». Владні структури у цьому рейтингу залишилися далеко позаду.