Коли посміхається Фортуна

11.09.2015
Коли посміхається Фортуна

Кирило Фесенко (у темному) зіграв вирішальну роль у перемозі «синьо-жовтих» над латвійцями. (з сайта ФІБА-Європа.)

Ускладнивши трьома поразками практично до межі завдання з виходу до «плей-оф» Євробаскету-2015, перед двома заключними поєдинками в групі простору для маневрів в українських баскетболістів більше не було. Після провального старту турнірна доля команди Мурзіна стала «заручником» не тільки їхньої власної гри, а й результатів конкурентів.

Щоправда, в четвертий ігровий день зірки неабияк «підморгнули» українцям — свої матчі синхронно програли наші прямі конкуренти в боротьбі за щасливий квиток. У час, коли підопічні Євгена Мурзіна в напруженій боротьбі з латвійцями вибороли свою першу звитягу на турнірі, удача відвернулася і від наших останніх кривдників — естонців, і від бельгійців, з якими вчора ввечері українські баскетболісти грали свій заключний матч у «пульці». Власне позавчорашня невдача збірної Естонії, яка на останніх секундах поєдинку з литовцями втратила нагоду здобути другу перемогу в секстеті, та друга поразка на турнірі збірної Бельгії повернули «синьо-жовтих» у гру.

Після подібних реверансів долі турнірне майбутнє вітчизняних баскетболістів на ЧЄ-2015 знову опинилося в їхніх руках. Якщо вчора ввечері підопічні Євгена Мурзіна переграли бельгійців, то саме вони, завдяки успіху в очному двобої, стали четвертим представником від групи «D» у «плей-оф».

Дебютна на ЧЄ-2015 перемога відібрала у «синьо-жовтих» чимало сил, але, як відзначив їхній наставник, хлопці повинні зробити все, аби їх поважали в Європі. У дуелі з Латвією підопічні Мурзіна показали, що мають порох у порохівницях. Почерк гри місцевої збірної українській команді був добре відомий — очільник латвійців Айнарс Багатскіс кілька років працював у столичному «Будівельнику». Вочевидь був у Євгена Мурзіна й рецепт для перемоги над прибалтійським спеціалістом, адже свого часу його доволі скромна «Говерла» знаходила сили й можливості для тріумфу над більш потужними київськими «гладіаторами». Зрештою, все, що не вдалося втілити в трьох попередніх зустрічах, «синьо-жовті» реалізували в грі проти господарів ЧЄ.

У матчі проти своїх учорашніх опонентів «синьо-жовтим» також було що згадати, адже на минулому ЧЄ, нагадаємо, наші баскетболісти з мінімальним рахунком бельгійців переграли.

ТАБЛО

Євробаскет-2015. Груповий етап. Матчі 4-го туру.

Група D (Рига). Латвія — Україна — 74:75 (21:14, 18:24, 23:22, 12:15; Бержінс (13) — Фесенко (21)), Бельгія — Чехія — 64:66, Естонія — Литва — 62:64.

Турнірне становище: Чехія, Литва — 3 перемоги/1 поразка, Латвія, Бельгія — 2/2, Естонія, Україна — 1/3.