Той, хто звик боротися

11.09.2015
Той, хто звик боротися

Жан Беленюк приніс Україні перше «золото» на борцівському «мундіалі». (з сайту НОК.)

На минулій Олімпіаді українські борці виступили більш ніж скромно, обмежившись «сріблом» майстра вільної боротьби Валерія Андрійцева. Тоді, підбиваючи доволі блідий виступ наших єдиноборців, найбільше критичних стріл експерти випустили в бік вітчизняних «класиків», що, в підсумку, призвело до зміни їхнього керманича. Замість Олександра Котового збірну борців греко-римського стилю очолив Артур Дзигасов, з яким результати українських спортсменів стрімко пішли вгору. Плоди його діяльності вже можна побачити на чемпіонаті світу в Лас-Вегасі, де в загальному заліку українські «класики» посіли третє командне місце, виборовши при цьому чотири медалі.

Жоден зі змагальних днів для підопічних Дзигасова не обійшовся без нагород. Медальним «забійником» у синьо-жовтій команді став харків’янин Дмитро Тимченко, котрий виграв «бронзу». Слідом за ним на п’єдестал піднялися досвідчений Артур Варданян («срібло») та Олександр Чернецький («бронза»). А фінальний акорд у призовій симфонії зробив киянин Жан Беленюк, принісши Україні перше «золото» ЧС-2015.

На попередньому «мундіалі» Беленюк, який народився в рік здобуття нашою країною незалежності в сім’ї українки та руандійця, фінішував третім, що, за словами самого спортсмена, неабияк його розізлило. Рік тому шлях до вершини Жану перекрив азербайджанець Саман Тахмасебі. Цього ж разу нашому співвітчизникові вдалося взяти у свого кривдника реванш, здолавши його у напруженому півфіналі — 3:1. У вирішальній сутичці шансів у опонента Беленюка взагалі не було. Із узбеком Рустамом Ассакаловим, який, до слова, вибив iз розіграшу чемпіона світу-2014, француза Мелоніна Нумонві, Жан розібрався дуже легко — 6:0, вирішивши долю «золота» вже на 30-й секунді фіналу. У дебюті сутички вихованцю Дзигасова вдався неймовірно яскравий кидок «вартістю» в чотири бали. «Кілька років я не використовував подібну техніку. Але сьогодні побачив цей прийом і виконав його», — розповів Беленюк. За словами лідера української збірної, в Лас-Вегасі здійснилася чергова його спортивна мрія. Тепер же всі його думки спрямовані до Ріо-де-Жанейро. Право вийти наступного року на бразильський килим уже здобули четверо наших борців-призерів нинішнього «мундіалю». І якщо для Беленюка це буде перший олімпійський досвід, то для досвідченого Варданяна Ігри-2016 — четверта за ліком Олімпіада.