Ведмідь не спить

11.09.2015

Незважаючи на відносне затишшя у зоні АТО, яке триває вже другий тиждень, Росія продовжує концентрувати вздовж кордону з Україною велику кількість військовослужбовців. Тож загроза наступу російських військ на сьогоднішній день зберігається, вважає секретар РНБО України Олександр Турчинов.

«Уздовж нашого спільного кордону залишається концентрація російських військ, яка протягом півроку не змінюється — це близько п’ятдесяти батальйонно-тактичних груп, чисельність цього військового формування близько 53 тис. осіб, — каже пан Турчинов. — На окупованих територіях вони створили два корпуси, близько 33 тис. військовослужбовців. Уся керівна ланка, починаючи від генералів, які очолюють корпуси, штаби, батальйони, роти, взводи — це кадрові російські військові. А вже на солдатських посадах використовують місцевих, їх не більше 40%».

На думку секретаря Ради нацбезпеки і оборони, зараз російське керівництво готується до Генасамблеї ООН, тому деякі заяви з Кремля звучать «про людське око», при цьому потужна активізація військових дій на цей час не прогнозується. Але все може змінитися... Адже не варто сподіватися, що російський ведмідь вгамувався.

Про те, що Кремль готує затяжне протистояння з Києвом, опосередковано свідчить той факт, що Росія розпочала будівництво величезної військової бази за 25 км від українського кордону просто посеред кукурудзяного поля. За даними агенції Reuters, згідно з планом будівництва, на базі буде дев’ять бараків для 3500 солдатів, склади для ракет, артилерійського озброєння і боєприпасів загальною площею понад 6000 кв. м тощо. Периметр бази площею 300 га вже огороджують. Журналісти агенції Reuters встановили, що будівництво ведеться біля селища Сотоли, але будівельники змусили їх покинути місце робіт, звинувативши у шпигунстві на користь України.

Затягуються й перемовини підгруп тристоронньої групи в Мінську про відвід від лінії розмежування озброєння до 100 мм і танків. Цього тижня сторони так і не змогли завершити роботу над остаточним текстом угоди.

У самій зоні проведення АТО, незважаючи на мовчання гармат, триває «мала війна в зеленці»: на Луганщині диверсійно-розвідувальні групи ворога регулярно форсують річку Сіверський Донець і безуспішно намагаються прорватися в тил позицій ЗСУ. Позавчора в нічному бою з диверсантами поблизу Станиці Луганської загинув один захисник України. Ще один боєць 54-ї механізованої бригади загинув, а п’ятеро його побратимів отримали поранення вчора вранці, підірвавшись на розтяжці бойовиків поблизу села Троїцьке Попаснянського району.

Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Георгій Тука відзначає, що подібні інциденти трапляються все частіше і скликає нараду для координації всіх причетних органів задля ефективнішого розмінування області.

А ТИМ ЧАСОМ...

Позавчора ввечері в готельному комплексі на Обухівській трасі під Києвом Головна військова прокуратура затримала бійця роти «Торнадо» на прізвисько «Моджахед», підозрюваного у скоєнні особливо тяжких злочинів. Як повідомив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, затриманий Лящук — найнебезпечніший і найжорстокіший з усіх підозрюваних бійців «Торнадо», який переховувався від слідства понад два місяці. «Моджахед» є громадянином Білорусі, при цьому сповідує цінності екстремістської організації ІГІЛ.

«Саме Лящук iз надзвичайним цинізмом і зухвалістю, жорстокістю і безжальністю здійснював найжорстокіші тортури місцевого населення Луганської області, організовував і брав безпосередню участь у зґвалтуванні затриманих, яких він разом з іншими підозрюваними викрадав iз корисливих мотивів», — заявив прокурор Матіос.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>