Пильнуй диверсантів

09.09.2015
Пильнуй диверсантів

Незважаючи на перемир’я, українські вояки завжди напоготові. Адже ворожі розвідники регулярно намагаються обійти позиції ЗСУ. (з сайта ru-an.info.)

У зоні проведення антитерористичної операції зберігається відносне затишшя. А кількість обстрілів позицій ЗСУ бойовиками у ці дні є мінімальною за останні півтора року. Так, за даними штабу АТО, минулого понеділка взагалі вперше за останні місяці вздовж усієї лінії розмежування не було зафіксовано жодного випадку застосування зброї. Тож у штабі сподіваються, що це затишшя почне новий етап, коли «вирішення спірних питань і проблем перейде в площину перемовин».

«У нас зараз два-чотири обстріли щодня, і це, звичайно, найменша кількість обстрілів за півтора року. Як правило, це стрілецька зброя. Дуже рідко це буває з 80-мм мінометів», — оцінює ситуацію на фронті міністр оборони Степан Полторак.

Утім Президент Петро Порошенко переконаний, що розслаблятися не слід. Адже Росія може відновити наступ. «У будь-який час — незважаючи на те, що два дні ми маємо повне припинення вогню та лише дві вилазки ДРГ ворога вчора і сьогодні, повномасштабне відновлення наступальних дій Російською Федерацією становить головну загрозу для України», — заявив глава держави учора на засіданні уряду.

Саме в боях із ворожими диверсантами, а не під обстрілами, продовжують гинути захисники України. Так, у результаті важкого бою з диверсійно-розвідувальною групою окупантів біля села Болотяне Станично-Луганського району загинуло двоє вояків 128-ї бригади ЗСУ, ще двох було поранено, повідомляє Луганська обласна військово-цивільна адміністрація. Мало цього, учора вранці до Станично-Луганської лікарні було доставлено ще одного вбитого військового, обставини загибелі якого з’ясовуються.

На думку голови адміністрації Георгія Туки, терористи, ймовірно, проникли на територію Станично-Луганського району, щоб забрати тіла п’ятьох своїх загиблих бойовиків, які напередодні підірвалися на розтяжці. «Але терористи не знали, що «підопічних» покійного «Бетмена» (один із лідерів терористів. — Ред.) вже забрали. Зараз правоохоронці встановлюють особи загиблих диверсантів», — каже пан Тука.

Водночас, користуючись припиненням активних дій з боку бойовиків, українська сторона Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню намагається прискорити проведення ремонтно-відновних робіт різних об’єктів пошкодженої терористами інфраструктури. Адже зима не за горами. Йдеться про ремонтні роботи на залізничних коліях, відновлення трубопроводів, магістральних водогонів й електричних мереж, лінійних споруд зв’язку тощо.

ДО РЕЧІ

Росія намагається посилити свою владу на Донбасі через внутрішні «розборки» «ДНР». Так оцінює причини так званого перевороту в Донецьку радник голови СБУ Юрій Тандіт. За його словами, на тимчасово окупованих територіях Донецької області відбуваються події у рамках плану, який централізовано реалізує Росія.

Нагадаємо, що в Донецьку днями заарештовано разом із дружиною одного з ідеологів сепаратизму Андрія Пургіна, а його місце «глави парламенту» посів інший ватажок донецьких бойовиків Денис Пушилін. Щоправда, після «роз’яснювальної роботи» Пургіна могли і звільнити. Адже вчора Пушилін заявив, що його опонент на волі: «Андрій Євгенович нормально себе почуває, він не заарештований». 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора в Мінську розпочала роботу тристороння контактна група з урегулювання конфлікту на Донбасі. Темою перемовин була розробка і парафування угоди про відведення від лінії зіткнення озброєння калібру менше 100 міліметрів, а також танків. Знову було порушено питання про обмін полоненими у форматі «всіх на всіх». Зокрема, напередодні російська сторона натякнула на можливість обміну Надії Савченко на двох російських ГРУшників. Коли номер здавався до друку, переговори ще тривали.

Водночас під Мар’їнкою вчора відбувся черговий обмін полоненими — двох українських бійців 51-ї ОМБР, командира артдивизіону майора Сергія Фураєва та старшого солдата Артема Комісарчука, які провели в полоні більше року, обмiняли на чотирьох полонених бойовиків.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>