Скромний максималізм

08.09.2015
Скромний максималізм

На «Ю-Ес оупен»-2015 Еліна Світоліна оновила своє персональне досягнення. (з сайта sapronov-tennis.org.)

Незалежно від місця проведення турнірів «Великого шолома», підбивати підсумки виступу українських тенісистів на цих престижних змаганнях, як правило, доводиться завчасно. Цьогорічний американський «Гранд слем» винятком не став — перетнути екватор турніру жоден із наших співвітчизників не зміг, хоча підкорювати цього року «Ю-Ес оупен» висадився рекордний за кількістю український десант. До основного раунду «одинаків» потрапило одразу семеро наших тенісистів.

Першими з українців ракетки зачохлили Олександр Долгополов та Катерина Козлова. Слідом за ними, здобувши на Відкритій першості США по одній перемозі, корти «Флешинг Мідоуз» залишили Ілля Марченко, Леся Цуренко та Катерина Бондаренко. А найдовше з наших тут протрималися Сергій Стаховський та Еліна Світоліна. Обоє тенісистів, які, зазначимо, перебувають під фінансовою протекцією харківського мецената Юрія Сапронова, на «Ю-Ес оупен»-2015, по суті, витиснули з себе максимум. Програвши в третьому раунді півфіналістці минулорічного розіграшу — росіянці Катерині Макаровій (3:6, 5:7), прима українського тенісу встановила на Відкритому чемпіонаті США персональний рекорд. А Стах, поступившись на аналогічному турнірному відтинку знаному французу, 19-му номеру посіву, Жо-Вільфреду Тцонзі (3:6, 5:7, 2:6), повторив своє краще досягнення, встановлене в Нью-Йорку п’ять років тому.

Доволі скромними виявилися українські здобутки у парних турнірах. Тут узагалі нікому з наших співвітчизників не вдалося дістатися до третього раунду змагань. Переважна більшість українських дуетів свої виступи на «Ю-Ес оупен»-2015 припинили на стадії другого кола. Сергій Стаховський у парі з французом Пуєм поступився іспанцям, посіяним під сьомим номером, Гранольерсу/Лопесу — 4:6, 6:4, 2:6. Людмила та Надія Киченок програли голландсько-шведському дуету Бертенс/Ларссон — 6:7(4:7), 4:6. Ольга Савчук в союзі з румункою Ніколеску виявилася безсилою в протистоянні з росіянками Кудрявцевою та Павлюченковою (12-й номер посіву) — 6:7(7:9) 3:6. А Леся Цуренко, об’єднавши зусилля з білорускою Говорцовою, не знайшла аргументів проти представниць Австралії та Казахстану — Дельакви й Шведової (4) — 4:6, 0:6. Водночас для Еліни Світоліної парні баталії завершилися ще швидше. У змаганнях-мікст харків’янка разом iз новозеландцем Сітаком програла дуету Бушар/Кіргіос (Канада/Австралія) — 7:5, 3:6, 3-10.