У диму зникають всі сліди

04.09.2015
У диму зникають всі сліди

Учора весь Київ опинився в полоні диму.

У ніч на четвер мешканці Києва прокинулися від задушливого диму, який проник навіть крізь зачинені вікна. На дим нарікали мешканці всіх районів столиці.

Виявилося, що на Лівобережжі зайнялося ще в середу вдень на території Білодібровського лісництва Дарницького лісопаркового господарства. Ліс розташований дуже близько до Києва. Пожежно-рятувальним підрозділам удалося локалізувати пожежу окремими осередками в межах чотирьох кварталів. Рятувальники активно вирубували дерева на шляху вогню, аби пожежа не розповсюджувалась. Гасіння ускладнювалося спекотною погодою та поривчастим змінним вітром.

На Правобережжі ніяк не можуть загасити ліс у Бородянському районі. Зайнялася лісова підстилка між селами Коблиця та Великий Ліс на площі близько 19 гектарів iще в понеділок, 31 серпня. Пожежа переросла у верхову. У ДСНС стверджують, що ситуація на місці події контрольована, однак досі подолати пожежу не вдалося. Крім того, на Київщині ще з середини літа тліють торфовища. Мешканці Ірпеня, наприклад, не можуть дихати на повні груди вже більше місяця. Глава ДСНС Микола Чечоткін заявив, що наразі пожежники залучені до гасіння 16 пожеж на торфовищах у Київській області.

Столиця ж відчула проблему (у вигляді димової завіси) на собі лише цього четверга, адже змінився напрям вітру, і дим посунув на житлові райони, налякавши містян. За повідомленням Держсанепідемслужби, станом на 8-му ранку концентрація шкідливих речовин у повітрі Києва перевищила норму в 5-8 разів, що не відповідає вимогам гранично допустимих концентрацій хімічних і біологічних чинників в атмосферному повітрі населених місць. Містян пообіцяли інформувати про зміни щогодини. Попри повідомлення про забрудненість повітря, офіційних заяв від керівництва міста зранку не прозвучало, і діти, як завжди, пішли до шкіл i садків. Лише згодом стало відомо, що 3 вересня у школах навчальний день усе ж скоротили. А 4 вересня навчання відмінили.

Щодо причин загоряння, то їх іще офіційно не озвучили. Основна версія, яку поки називають, — підпал. «За попередніми даними, джерела вогню зафіксовані відразу в семи місцях. Причина — вирубка «сухостою». Схема проста — отримують дозвіл на вирубку сухих дерев уздовж доріг. Насправді вирубують у рази більше норми. Зараз, щоб «вирішити цю проблему», або, простіше, замести сліди, організовують підпал. Потім можна роками доводити, хто винен, а хто не винен. Точніш, ніхто нічого доводити не буде — все згоріло», — напиcав на своїй сторінці у «Фейсбуцi» народний депутат Вадим Денисенко.

«Швидше за все, це дійсно підпал, винні агенти або ж звичайні недоумки. За це є покарання, притому серйозне. Є стаття Кримінального кодексу, вона стосується навмисних і ненавмисних підпалів, спалювання листя і стерні (те, чим у нас люблять займатися, і думають, що це нормально). Проблема в тому, що дуже рідко шукають і знаходять винних», — прокоментував ситуацію для «УМ» голова Національного екологічного центру України Ярослав Мовчан.

Крім того, стверджує експерт, існує величезна проблема, яку не озвучують, — маловодність. Цьогоріч завдяки спеці води в природних водоймах у п’ять разів менше, ніж завжди. Пожежники скаржаться на її дефіцит, що, відповідно, впливає на ефективність пожежогасіння.

Швидше за все, припускають екологи, смог триматиметься в атмосфері до неділі. Лікарі попереджають, що поки дим не розсіється, варто утриматися від прогулянок. «Особливо слід остерігатися вагітним жінкам, дітям, літнім людям та тим, хто має легеневі хвороби, — розповіла «УМ» сімейний лікар Ірина Ютіш. — Якщо є необхідність у цей час вийти на вулицю, то краще скористатися вологими марлевими або звичайними одноразовими пов’язками, в ідеалі — респіраторами. І не соромитися цього, адже продукти горіння можуть бути токсичними. Для того щоб хоч мінімально захистити організм, варто пити кефір, йогурт або будь-які інші кисломолочні продукти та лужну мінеральну воду».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>