Облога мігрантів

02.09.2015
Облога мігрантів

Біженці скандували вимоги пустити їх до Німеччини. (з сайта hvg.hu.)

Учора в Будапешті з дев’ятої ранку на кілька годин закрили один iз найбільших вокзалів угорської столиці — Келеті. Саме він є перевалочним пунктом через який мігранти, переважно з Сирії, прямують на захід Європи, зокрема до Австрії та Німеччини. Спочатку всіх пасажирів через гучномовці попросили залишити будівлю вокзалу. Мігранти відмовлялися це робити і скандували вимоги пустити їх до Німеччини. Згодом навколо будівлі Келеті вже юрбилося близько тисячі біженців, яким не давав змоги залишити територію дуже щільний поліцейський кордон. Періодично у натовпі мігрантів зчинялися сутички і бійки. Бо, незважаючи на правоохоронців, перекупники встигали у натовпі пропонувати квитки на потяги.

Напередодні кільком сотням мігрантів усе ж вдалося сісти на потяги до Австрії та Німеччини. Однак близько 300 біженців, які опинилися в понеділок у поїзді «Будапешт—Відень», змушені були під примусом правоохоронців зійти на кордоні з Австрією, на угорській станції Хедьєшхалом. Угорська поліція затримала мігрантів через відсутність документів і має направити їх у табори для біженців. Із посиланням на австрійську поліцію видання  The Local.at повідомляє, що у понеділок потягом до Відня з Угорщини приїхали 3650 мігрантів. Сотні біженців, які прямують у Німеччину, залишилися ночувати на Західному вокзалі Відня з надією продовжити подорож.

Правохоронні органи Австрії звинуватили Угорщину в тому, що країна дозволила біженцям, які осіли в імпровізованих таборах, залишити Будапешт, незважаючи на те, що багато хто з них не мав документів.

Австрія уже попросила в Єврокомісії екстреної допомоги в розмірі 5,4 млн. євро, щоб впоратися з проблемою біженців. Гроші країні, в якій хочуть опинитися тисячі мігрантів, необхідні для фінансуванні мінімальних потреб соціальних переселенців: житла та їжі. Брюссель пообіцяв розглянути прохання Австрії до кінця місяця.

Днями Єврокомісія прийняла рішення виділити 5,2 млн. євро для вирішення міграційної кризи у французькому порту Кале. Кошти братимуть із Фонду притулку, міграції та інтеграції. Витратити їх хочуть насамперед на встановлення наметового табору для 1500 мігрантів, які проживають у районі, прилеглому до центру для біженців Jules Ferry. Також на гроші Єврокомісії буде профінансовано транспортування мігрантів до інших районів Франції.

«Ситуація в Кале вимагає насамперед загальних і рішучих дій. Вона є лише симптомом більш масштабної кризи в Європі, — наголосив віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс під час візиту до французького порту. — Це криза європейського масштабу і, вона вимагає європейської відповіді».

Варто згадати, що ще 20 серпня через загострення кризи з мігрантами міністри внутрішніх справ Франції і Великобританії Бернар Казньов і Тереза Мей підписали угоду про посилення заходів безпеки щодо мігрантів. Нелегали — щоб мати можливість переправитися через тунель під Ла-Маншем із Франції до Великої Британії — ладні платити по 10 тисяч євро. Тепер, зокрема, передбачається, що Євротунель охоронятимуть від мігрантів за допомогою відеоспостереження, інфрачервоних датчиків та собак-шукачів. Зрозуміло, шукачі щастя у благополучних країнах протестують проти запровадження додаткових обмежень. Їхні гасла: «Це не вирішення проблеми! Вимагаємо свободи пересування!», «Ми проти гетто  та апартеїду».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>