Усе відклали наостанок

02.09.2015
Усе відклали наостанок

Як стверджують футболісти, клімат в українській збірній — хороший. (з сайта ffu.org.ua.)

Зігравши в червні зі збірною Люксембурга повторний поєдинок у відборі на Євро-2016, наша національна команда вичерпала ліміт прохідних поєдинків. «Кожен наступний для нас матч — немов останній», — каже очільник «синьо-жовтих» Михайло Фоменко, повторюючи слова, які він говорив під час попереднього відбору, на ЧС-2014. Тоді, щоправда, Михайлу Івановичу було дещо складніше, адже будь-який промах міг призвести до дострокового прощання з надією потрапити до Бразилії. Водночас на шляху до майбутньої європейської першості, що прийматиме Франція, катастрофічних загроз наразі перед українською збірною немає.

Здається, вже зараз можна говорити, що як мінімум участь у «плей-оф» кваліфікації підопічні Фоменка собі гарантували. Адже опуститися нижче третього місця, яке, нагадаємо, за новим регламентом, гарантує його власникові «вихід із групи», українському колективу навряд чи вдасться.

Утім нещасливий досвід п’яти попередніх серій матчів «на виліт» змушує тренерський штаб на чолі з Михайлом Фоменком шукати можливості для покращення свого турнірного становища, аби «напряму» кваліфікуватися на ЧЄ-2016. Щоправда, наздогнати пару лідерів — Словаччину та Іспанію — буде неймовірно складно.

Але, в будь-якому разі, турнірні перспективи «синьо-жовтих» проясняться вже найближчим часом. Спарена зустріч — з Білоруссю (у Львові, 5 вересня) та Словаччиною (у Жиліні, 8 вересня) — практично на 90 % окреслить майбутнє наших футболістів у квартеті «С». Без подвійної перемоги в цьому вересневому випробуванні навіть про друге місце в секстеті можна буде забути. Тому не дивно, що, прибувши на збір до Козина, футболісти активно обговорюють саме майбутнє побачення зі словаками, хоча для початку потрібно вирішити питання з білорусами.

Під час поєдинку першого кола проти «сябрів» особливих проблем у команди Фоменка не виникло. На той час аутсайдер групи відчутного спротиву «синьо-жовтим» не вчинив (2:0). Однак відтоді у збірній Білорусі багато що змінилося. Команду очолив новий наставник — Олександр Хацкевич, а разом iз ним в «основі» «червоно-зелених» з’явилася ціла низка нових облич. «У суперника змінилися принципи побудови його гри. Будемо відштовхуватися від цієї парадигми», — наголосив Михайло Фоменко.

Відзначимо, що перед зустріччю з білорусами та словаками керманич «синьо-жовтих» вирішив дещо освіжити колектив. Олександр Гладкий, хоч і не нове обличчя для національної команди, але востаннє синьо-жовту футболку одягав доволі давно. Водночас для його значно молодшого партнера по «Шахтарю» — 19-річного Віктора Коваленка — виклик до першої збірної став дебютним. «Хочемо познайомитися з ним і подивитися на його можливості, — каже про юного «гірника» Фоменко. — Коли його випускають у клубі на заміну, він здатен змінити хід матчу. Хлопчина має хороші перспективи, але все залежить тільки від нього».

Так само й доля всієї української команди у відборі на ЧЄ-2016 — у її власних руках. Перемагати й якомога більше забивати — такий рецепт успіху для наших хлопців на чолі з Андрієм Ярмоленком та Євгеном Коноплянкою в заключних поєдинках єврокваліфікації.

НА СТАРТ

Склад збірної України на матчі проти Білорусі та Словаччини у відборі на ЧЄ-2016

Воротарі: П’ятов («Шахтар»), Бойко («Дніпро»), Шевченко («Зоря»).

Захисники: Федецький («Дніпро»), Шевчук, Кучер, Ракицький (усі — «Шахтар»), Хачеріді («Динамо»), Пилявський («Зоря»).

Півзахисники: Гусєв, Ярмоленко, Сидорчук, Гармаш, Рибалка, Морозюк (усі — «Динамо»), Ротань («Дніпро»), Степаненко, Малишев, Коваленко (усі — «Шахтар»), Малиновський («Зоря»), Тимощук («Кайрат», Казахстан), Коноплянка («Севілья», Іспанія).

Форварди: Селезньов («Дніпро»), Будківський («Зоря»), Кравець («Динамо»), Гладкий («Шахтар»).

* * *

Турнірне становище в групі С після шести турів: Словаччина — 18, Іспанія — 15, Україна — 12, Білорусь — 4, Македонія — 3, Люксембург — 1.