За мить від інфаркту

27.08.2015

Задумливий та невеселий, після фінального свистка в матчі «Шахтар» — «Рапід» Мірча Луческу ще довго стояв біля футбольного поля і думав про щось своє — тренерське. У позі грецького філософа румунський наставник намагався зрозуміти, що пішло не так. Чому його підопічні, маючи за плечима гостьову перемогу у Відні, швидко забитий м’яч у поєдинку-відповіді та чисельну перевагу наприкінці, не змогли спокійно, без нервів, вирішити долю своєї участі в груповому раунді Ліги чемпіонів.

Якби «гірників» на останніх секундах львівського поєдинку не врятувала стійка — учасником елітного етапу Суперліги став би австрійський віце-чемпіон. Утім, незважаючи на ставлення футбольної долі до «Шахтаря», саме донецький клуб зіграє в топ-раунді ЛЧ. До когорти найсильніших клубів Старого світу «гірники» потрапили ушосте поспіль, однак особливої радості від такого досягнення вони не випромінювали — обмінявшись із суперником рукостисканнями, сухо подякувавши глядачам «Арени Львів» за підтримку, футболісти «Шахтаря» швидко ретирувалися в підтрибунне приміщення. «Я б вважав за краще, щоб не було такого драматичного матчу. Хотілося, щоб команда провела усю гру так, як в першому таймі, і не відкладала все на закінчення гри, коли лише диво нас врятувало», — сказав Мірча Луческу.

Здається, що саме відчуття близькості провалу, яке пережили «помаранчево-чорні» в останні миттєвості матчу-відповіді, залишилося головним для них спогадом зустрічі з віденським «Рапідом». Вочевидь не так собі уявляли підопічні Луческу фінал цього протистояння. Маючи статус фаворитів, а також усі можливості та підстави для комфортного вирішення головного завдання літа, «гірники» мусили на класі долати австрійський бар’єр. «У нас були неймовірні контратаки, але останній пас шкутильгав. Могли набагато краще зіграти й не доводити всіх до інфарктного стану», — наголосив румунський наставник «Шахтаря».

Але вийшло так, що участь в основному раунді ЛЧ стала для українського віце-чемпіона справжнім подарунком долі. Адже всі 180-хвилинні старання донецьких футболістів, нехай і не ідеальних, міг перекреслити один удар 22-річного форварда «Рапіда» Філіпа Просеника, який, повторимося, на останніх секундах повторного поєдинку прийняла на себе стійка. «Сьогоднішня гра — найбільш фартова у моїй тренерській кар’єрі», — визнав 70-річний Луческу.

А вже завтра у Ньоні відбудеться жеребкування еліт-раунду Суперліги, де «Шахтар», скоріше за все, опиниться в другому кошику. Тоді як другий представник України в ЛЧ — «Динамо» — у третьому.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Четвертий кваліфікаційний раунд. Матчі-відповіді.

«Шахтар» (Україна) — «Рапід» (Австрія) — 2:2 (перша гра — 1:0)

Голи: Марлос, 10; Гладкий, 27 — Шауб, 13; Хофманн, 22

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кривцов, Ракицький, Азеведо, Фред, Степаненко, Марлос, Тейшейра, Тайсон (Бернард, 87), Гладкий (Едуардо, 83)

«Рапід»: Новота, Павелич, Зоннляйтнер, Дібон, Ауер, Шауб (Просеник, 85), Пецос, Граховац (Шваб, 70), Кайнц, Хофманн (Шобесбергер, 63), Берич

Попередження: Фред, 45; Гладкий, 61; Марлос, 68; Срна, 82 — Зоннляйтнер, 59; Дібон, 68

Вилучення: Зоннляйтнер, 88 («Р»)

Суддя — Марчиняк (Польща).

Львів, «Арена Львів», 28417 глядачів.

* * *

«Динамо» (Зг, Хорватія) — «Скендербеу» (Албанія) — 4:1 (перша гра — 2:1), «Маккабі» (ТА, Ізраїль) — «Базель» (Швейцарія) — 1:1 (2:2), «Мальме» (Швеція) — «Селтік» (Шотландія) — 2:0 (2:3), «Монако» (Франція) — «Валенсія» (Іспанія) — 2:1 (1:3).