Матка Польська для донецьких

26.08.2015

У Польщі закінчився піврічний термін адаптації близько 200 мешканців України польського походження, які в другій половині січня висловили бажання перебратися на проживання до Польщі. «Це щось більше, ніж евакуація, це іспит iз солідарності, гостинності та вправної організації», — так підсумувала програму адаптації нових репатріантів міністр внутрішніх справ Польщі Тереза Пьотровська. Тепер переселенці залишили центри адаптації та намагаються обладнати вже самостійне життя.

У січні польський уряд евакуював iз Донбасу 178 осіб польського походження. Первинно їх мало бути більше 200, але в останню хвилину кільканадцять осіб відмовились. Причиною рішення польського уряду про проведення репатріації був триваючий конфлікт на Донбасі з проросійськими сепаратистами, зазначає сайт Польського телебачення TVP Info. Переміщених поселили в двох осередках у Вармінсько-Мазурському воєводстві. Всього 76 родин. Поступово до них приєдналися інші члени родин, наприклад чоловік чи дружина, тому загальна кількість біженців з України в осередках зросла до майже 200 осіб.

Звертаючись минулого тижня до «випускників», глава МВС висловила сподівання, що Польща стане для них новим і безпечним домом. Формально їх перебування у центрах адаптації закінчилося у липні. Впродовж півроку вони мали гарантоване житло та харчування, пройшли «акліматизацію», вивчали польську мову та готувалися до самостійного життя у Польщі, а їхнi діти ходили до польської школи. Тепер усі евакуйовані отримали дозволи на постійне перебування у Польщі на підставі наявної у них «Карти поляка» чи задокументованого посвідчення про польське походження. Дозвіл на постійне проживання зрівнює у правах та обов’язках іноземця з громадянином Польщі, за винятком політичних прав, тобто голосувати і бути обраним до виборних органів. Головне — вони можуть легально жити і працювати в Польщі.

Родини, які залишили центри адаптації, поселилилися у помешканнях, які були запропоновані їм місцевою владою, та в орендованих квартирах, зокрема в містах Новий Сонч, Варшава, Щецін, Вальбжих, Познань, Гданьськ та Бидгощ. Більшість iз переселенців уже працевлаштована, зокрема у навчальному центрі Прикордонної служби, навчальному центрі Лазарського, а також у приватних фірмах, які займаються виробництвом чи інсталяцією, зокрема опалювального чи санітарного обладнання.

Діти зі Східної України відразу після прибуття розпочали навчання у польських школах. До початкової школи та гімназії у місцевості Ставігуда ходили загалом 28 дітей. Кілька інших, віком 5-6 років, відвідували дитсадок. Стосовно молоді старшого шкільного віку, то вони навчалися за межами Ставігуда. Три особи навчалися у ліцеї в Ольштині. До речі, лише двоє підлітків з усієї групи переселенців виявили бажання відвідувати групу шкіл з українською мовою навчання в Гурові Ільявецькому. Всі діти мали гарантований транспорт до школи. У червні вони отримали посвідчення про закінчення навчального року у Ставігуді, а наступний навчальний рік розпочнуть уже в місцях свого нового проживання, куди вони перебралися разом iз батьками.

Прем’єр-міністр Польщі високо оцінила січневу евакуацію поляків iз зони військового конфлікту. «Консульство у Харкові перебуває в постійному контакті з польською громадою в Східній Україні», — запевнила минулого тижня Ева Копач. Вона наголосила: якщо хтось з етнічних поляків iз зони конфлікту хотітиме приїхати на історичну батьківщину, він може прийти до польського консульства і з його допомогою звернутися до міністра закордонних справ. «Наше консульство в Харкові організовує не тільки щоденну підтримку, а й у довгостроковій перспективі, ми підтримуємо людей фінансово і матеріально, навіть висилаємо туди вантажі», — сказала Копач.

Задоволення прем’єра можна зрозуміти, адже офіційний Брюссель нав’язує Варшаві прийом кількох тисяч мігрантів з Азії та Африки, переважно мусульман, які штурмують Європу з матеріальних міркувань. При цьому вони бажають споживати всі переваги життя в Європі, але якось не бажають працювати та інтегруватися в суспільство країн, які їх прийняли на свою шию. Натомість половина прийнятих iз Донбасу дорослих має вищу освіту. Окрім лікарів та медсестер, яких драматично бракує в Польщі, оскільки свої виїхали на заробітки на Захід, до Польщі з України приїхали також учителі, бухгалтери та економісти, яких також потребує польський ринок праці.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>