Олег Ляшко: Мінімальної зарплати навіть на хліб із маслом не вистачає

21.08.2015
Олег Ляшко: Мінімальної зарплати навіть на хліб із маслом не вистачає

Олег Ляшко намагається завжди вислухати й допомогти простому люду.

Лідер Радикальної партії вимагає від уряду підвищити «мінімалку» втричі — до 3000 гривень — і одночасно зменшити податковий тиск на фонд заробітних плат. Цим кроком Ляшко планує зробити дві важливі речі одночасно: полегшити життя людям, які з підвищеною зарплатою матимуть більшу купівельну спроможність, і в значній мірі вивести економіку з тіні, адже підвищення «мінімалки» в приватному секторі — це удар по зарплатах у конвертах. Власник підприємства буде вимушений платити людям «по-білому», а це — і більша пенсія їм на старості, і податки в бюджет.

Згідно з офіційними даними, сьогодні на мінімальну заробітну плату у 1218 гривень живуть (ні — намагаються вижити!) близько 300 тисяч українців. Попри те, що за останні два роки гривня по відношенню до долара знецінилася утричі, ціни зросли на 70% відсотків, мінімальна зарплата підвищилися всього на 6%.

«Хай на цю «мінімалку» спробує прожити той, хто її встановлював. Цих грошей навіть на хліб із маслом сьогодні не вистачає!» — упевнений Олег Ляшко.

Лідер Радикальної партії називає таку державну політику знущанням над громадянами і вимагає від уряду негайно вжити рішучих заходів. Зокрема — підвищити мінімальну зарплату до 3000 гривень, а також індексувати заробітні плати, пенсії та стипендії на рівень інфляції. Одночасно з цим Ляшко з командою вимагають суттєво зменшити податковий тиск на підприємців — зокрема, знизити Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) із 37% до 15%, що дозволить роботодавцям безболісно підвищити зарплати своїм робітникам. Верховна Рада проголосувала відповідний законопроект, але Президент наклав вето. Тому боротьба за зниження ЄСВ триває.

«Це дасть можливість легалізувати заробітні плати і вивести їх із конвертів. Сьогодні мінімальна зарплата 1218 грн, а ЄСВ 37%. Коли ми піднімемо мінімалку, але знизимо ЄСВ, Пенсійний фонд нічого не втратить. Бо чим вища офіційна зарплата, тим більше відрахувань у Пенсійний фонд, і в підсумку — більша пенсія. Люди від цього тільки виграють!» — переконаний Олег Ляшко.

За словами заступника лідера Радикальної партії з економічних питань Віктора Галасюка, підвищення мінімальної зарплати — це питання не лише соціальної справедливості, а й відродження економіки заради її зростання. Адже таке рішення не лише потягне за собою підвищення купівельної спроможності населення, а й сприятиме відновленню і розвитку вітчизняного виробництва, створенню робочих місць.

На логічне питання — де взяти гроші на підвищення виплат бюджетникам, радикали мають обґрунтовану відповідь. За їхніми підрахунками, для індексації зарплат і пенсій до кінця року додатково необхідно 20 мільярдів гривень. Водночас залишок коштів на Єдиному казначейському рахунку на початок серпня складає 33,27 мільярда гривень. Ляшко закликає уряд не берегти ці гроші на «чорний день», а віддати людям, адже «чорний день» для мільйонів українців уже настав.

Урядовці вже взяли в роботу пропозицію РПЛ. Ляшко обіцяє найближчим часом дотиснути це питання та врятувати сотні тисяч українців від безгрошів’я.