Дюк у сорочці

19.08.2015

Кілька десятків метрів полотна, ниток та дещиця майстерності — і ось французький герцог перетворюється на українського козака. На Потьомкінських сходах Дюк де Рішельє востаннє перед святом приміряє на себе велетенську вишиванку. У неї генерал-губернатора урочисто вдягнуть на День Незалежності.

Одеський Вишиванковий фест відбудеться вже всьоме, але цього року, обіцяють організатори, день народження країни відзначатимуть особливо гучно. Розтягнеться свято на чотири дні. З 21-го до 24 серпня на Приморському бульварі пройдуть гуляння в українському стилі. Серед основних заходів — синьо-жовтий велопробіг, парад та конкурс патріотичних авто, показ стилізованого українського вбрання, виставка-ярмарок виробів народних майстрів, українське весілля за всіма обрядами та традиціями, а для поціновувачів екстремальної гастрономії — навіть конкурс зі швидкісного поїдання вареників.

Свято планують відзначити рекордами — зокрема, створять найдовший живий ланцюг iз людей у вишиванках, а по Потьомкінських сходах піднімуть 24-метровий прапор України.

21 серпня фестиваль відкриє благодійний фортепіанний концерт. Гостями вечора стануть відомі одеські піаністи Юрій Кузнєцов та Сергій Терентьєв. Гратимуть класику та імпровізації. За словами організаторів, слухачі зможуть не лише насолодитися музикою, а й допомогти посилити обороноздатність України.

Кошти, зібрані під час концерту, підуть на стипендіальну програму для курсантів факультету військово-морських сил Одеської національної морської академії і Військової академії. Таким чином найбільш патріотичних і талановитих курсантів підтримають у прагненні розвиватися у своїй професії й захищати Україну.

«Людям, що заприсягнули захищати свою країну, сьогодні найбільше потрібна підтримка, відчуття того, що вони не самі. Майбутні військові знайшли в собі сили, щоб стати на цей шлях. За цей рік Одеса стала головною базою українських ВМС, і зараз дуже важливо підтримувати наших моряків», — зазначає голова оргкомітету Вишиванкового фестивалю Наталя Мажарова.

Крім класиків, туристів та гостей фестивалю розважатимуть вуличні музики. На «пленері» гратимуть молоді українські гурти «ТОЇА», «Кімната Гретхен», Dead boys girlfriend, «Хочу ще», «Барахта», «Троє на дивані».

Протягом усього фестивалю діятиме фестивальна пошта. Кожен охочий зможе обрати, підписати й надіслати гарну листівку другу або незнайомцю, а також написати підбадьорливого листа військовим в АТО і разом iз ним передати бійцям трохи південного тепла та святкового настрою.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>